Generalu JNA koji je naredio miniranje brane Peruća opet će se suditi

Generalu JNA koji je naredio miniranje brane Peruća opet će se suditi
Foto: FAH

NA SPLITSKOM Županijskom sudu ponovno će se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva suditi generalu JNA Borislavu Đukiću (71) kojemu je Vrhovni sud za rušenje brane Peruća ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, potvrđeno je na Županijskom sudu.

Đukić je presudom Županijskog suda u Splitu 23. studenoga 2018. bio osuđen na devet godina zatvora jer je zapovjedio aktiviranje eksploziva kojim je urušena i oštećena brana Peruća. Vrhovni je sud prihvatio žalbu njegovog odvjetnika koji je naveo kako je bitno povrijeđen kazneni postupak, da su izostale odlučne činjenice te da nijedan dokaz koji je teretio okrivljenika nije izveden.

Optužnica protiv Đukića podignuta je još 1995. godine, uhićen je u srpnju 2015. u zračnoj luci u Tivtu, a 23. veljače 2016. izručen je Hrvatskoj, gdje mu je nakon pet mjeseci započelo suđenje. Osim njega je optužen zapovjednik 9. kninskog korpusa general Ratko Mladić, zapovjednik Srpske vojske Krajine general Mile Novaković koji je u međuvremenu umro, kao i zapovjednik svih pograničnih jedinica srpske paravojske major Milan Korica. U njegovom slučaju je proveden izdvojeni postupak s obzirom na to da je jedino on bio dostupan hrvatskim pravosudnim organima. 

Ratni zločin je počinjen 28. siječnja 1993. kada je postavljeno 30 tona eksploziva te brana Peruća pripremljena za rušenje. Prilikom eksplozije se urušio i oštetio toranj na brani, a da ne bi došlo do potpune poplave i ugrožavanja života oko 50 tisuća stanovnika Sinja, Omiša i Trilja, pobrinuli su se radnici hidroelektrane. Ukupna šteta Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) je bila oko 130 milijuna kuna.

"Đukić je isplanirao i organizirao rušenje brane s ciljem potapanja područja Sinja, Trilja sve do Omiša na kojem prostoru živi oko 50 tisuća stanovnika. U temelje brane postavljeno je 30 tona eksploziva TNT, a kad je dobio zapovijed da minira, zapovjedio je svojim podčinjenima da aktiviraju eksploziv što su oni i učinili te je u tome teško oštećena brana, most, toranj i zgrada HEP-a. Rušenje brane i tragediju koja je prijetila potapanjem velikog područja spriječili su djelatnici HEP-a", navedeno je u obrazloženju presude splitskoga Županijskog suda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara