"Generation Zero" - konzervativni odgovor na Michaela Moorea

"Generation Zero" - konzervativni odgovor na Michaela Moorea

Tekst: Jovan Dragišić
Screenshot: YouTube


JEDNA od najvrućih tema u SAD-u u zadnje vrijeme postaje nedavno prikazani dokumentarni film "Generation Zero", koji je producirala neprofitna grupa i trenutno vodeća kuća za produkciju konzervativnih filmova Citizens United Productions. Film priča priču o financijskoj krizi, ali ne kao o propasti kapitalizma, nego kulturološkoj krizi lijenosti i liberalnog konformizma koji su doveli do financijskog sloma, čije će dugove još desetljećima plaćati nove generacije.


Samo ime "Generation zero" ili "Nulta generacija" ironična je aluzija na "Generaciju X", odnosno generaciju rođenu nakon baby booma, čiji članovi zapravo vode današnji svijet. Premisa filma da je želja baby boom generacije ne dopustiti svojoj djeci prolaženje kroz iste ekonomske probleme kao prije i tijekom Drugog svjetskog rata, dovela je do stvaranja sebičnosti te u konačnici do ere Bush-Clinton u kojoj se u zamjenu za priloge u kampanjama obećavalo zaštitu vlade. Ultimativna posljedica toga su državne intervencije u spašavanju tvrtki s Wall Streeta, koje su stvorile deficit i dug koji će plaćati sljedeće generacije Amerikanaca.

Pozitivne kritike

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dokumentarac je premijerno prikazan na jednoj "Tea Party konvenciji" početkom veljače u gradu Nashvilleu u saveznoj države Tennessee i nakon toga dobio uglavnom iznimno pozitivne kritike. Samo spajanje Citizens Uniteda i Tea Party pokreta također je zanimljivo. Subverzivno djelovanje dosad je uglavnom bilo usmjereno na liberalnu opciju, koja je svoje protivljenje iskazivala kroz dominantno lijeve medije, književnost, televiziju ili filmove. Danas imamo prilike gledati nešto što bi mnogi nazvali paradoksom – konzervativnu subverziju. Ona je kod Tea Party pokreta predvođena javnim ličnostima na desnoj strani desnog političkog spektra, kao što su überkonzervativni radiovoditelj Rush Limbaugh ili kompromitirana kandidatkinja za potpredsjednicu na prošlim izborima Sarah Palin.

Citizens United i njihovi filmovi drukčija su priča. Konzervativna organizacija osnovana krajem 80-ih, koju trenutno vodi jedan od glavnih istražitelja skandala Whitewater, u kojemu se istraživalo podrijetlo imovine tadašnjeg predsjednika Billa Clintona i njegove supruge, sadašnje ministrice vanjskih poslova Hillary, u zadnjih nekoliko godina proizvela je dva vrlo zanimljiva filma. Zbog jednog, "Hillary: The Movie", čak su izašli na Vrhovni sud, a drugi, "Hype: The Obama Effect", bio je vjerojatno prva sveobuhvatna kritika "Obamamanije" koja je zahvatila ne samo SAD, nego i cijeli svijet.

Konzervativna subverzija

No, dok su ta dva filma popularnost stekla uglavnom kod konzervativne publike, "Generation Zero" mogao bi postati šire popularan, ne samo zbog svog sadržaja, nego i zbog trenutne političke klime u SAD-u. Kopije filma zasad je vrlo teško nabaviti čak i na internetu, pa se većina mišljenja zasad zasniva na spekulacijama. Ipak, čak i ako film bude patio od standardnog konzervativnog problema okrivljavanja liberala za sve što ne valja, neke od 40 istaknutih osoba koje se pojavljuju u njemu sve su samo ne šarlatani. Tu ponajprije treba istaknuti Amity Shlaes, trenutno jedinu istaknutu ekonomisticu koja se otvoreno i precizno suprotstavlja nobelovcu Paulu Krugmanu i njegovoj teoriji jake državne potrošnje.

Istodobno, ovo se čini kao pravi trenutak za konzervativnu subverziju, jer je američka javnost postala iznimno nezadovoljna demokratskim vodstvom u Bijeloj kući i Kongresu. Do prije tri godine liberalna je američka javnost mogla s pravom za sve kriviti republikansko vodstvo. No, vlast su preuzeli demokrati, a kad je došlo vrijeme za ostvarivanje obećanja da će se zemlju izvesti iz problema, mnogi su se razočarali viđenim. Stoga i ne čudi da je "Generation Zero" bio jedan od najtraženijih pojmova u SAD-u prošlog tjedna. "Generation Zero" je jučer prikazan na konzervativnoj televiziji Fox i, iako ne treba očekivati da će Citizens United Productions postati konzervativna inačica Michaela Moorea, zanimljivo je gledati novu kulturološku paradigmu u američkom društvu.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara