George Soros: Svijet je pred novom krizom

George Soros: Svijet je pred novom krizom

Foto: Getty images

MILIJARDER George Soros upozorio je da su svjetska tržišta na rubu još jedne velike krize.

Na ekonomskom forumu u Šri Lanki Soros je upozorio da sadašnja gospodarska slika svijeta podsjeća na onu iz 2008. godine.

"Kina se muči, ne može pronaći novi model rasta i devalvacija njihove valute transferira probleme širom svijeta. Vraćanje na pozitivne kamate centralnih banaka izazov je za razvijeni svijet, a cijela atmosfera jako podsjeća na onu iz 2008.", kazao je Soros, prenosi Bloomberg.

Kineska komunistička partija obećala je povećati konvertibilnost yuana do 2012. godine i postupno rastaviti kapitalne kontrole. Ipak, slabost drugog najvećeg gospodarstva na svijetu ostaje čak i nakon što je Narodna banka Kine odlučila smanjiti kamatne stope na rekordno niske razine, a vlasti "pumpale" stotine milijardi dolara u gospodarstvo.

S druge strane, objašnjava Soros, dizanje kamata u SAD-u povećalo je pritisak na zemlje u razvoju. Svjetska tržišta valuta, sirovina i robe imala su jako težak početak godine, posebno kineska, gdje je trgovanje dionicama zbog velikog pada vrijednosti obustavljeno dvaput zaredom.

Podsjetimo, Soros je još 2011. godine u Washingtonu upozoravao na mogućnost financijske katastrofe te je ustvrdio da će grčka kriza biti daleko opasnija od američke financijske krize iz 2008.

Sorosov hedge fond je od 1969. do 2011. rastao u prosjeku 20 posto godišnje. Prema Bloombergovu Indeksu milijardera vrijednost Sorosevo se bogatstvo procjenjuje na 27,3 milijarde dolara. Karijeru je započeo 1950.u New Yorku, a svjetski poznat postao 1992., kada je u jednom danu "napadom" na britansku središnju banku zaradio preko milijardu funti.

Wall Street oštro pao zbog Kine i cijena nafte

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, zaronivši na najnižu razinu u tri mjeseca, zbog novih naznaka usporavanja rasta kineskog gospodarstva i pada cijena nafte na najniže razine u 11 godina.

Dow Jones potonuo je 252 boda, ili 1,47 posto, na 16.906 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,31 posto, na 1.990 bodova, najnižu razinu od početka listopada. Nasdaq indeks pao je, pak, 1,14 posto, na 4.835 bodova. Na prodaju dionica ulagače su jučer navele nove naznake usporavanja rasta kineskog gospodarstva, nakon što je objavljeno da je PMI indeks uslužne aktivnosti u prosincu rastao najsporije u posljednjih 17 mjeseci.

Zajedno s nedavno objavljenim podacima o padu proizvodne aktivnosti, ovaj podatak pokazuje da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva usporava. Ulagače je zabrinula i kineska središnja banka, koja je fiksirala tečaj juana prema dolaru niže nego dan prije, što je izazvalo strahovanja od daljnjeg slabljenja valute.

Prošle je godine juan oslabio rekordnih 4,7 posto, a mogućnost daljnjeg slabljenja kineske valute, što bi vlasti mogle učiniti kako bi potaknule izvoz, jedan je od rizika koji prijeti tržištima, kažu analitičari. Kažu i kako bi se kineske vlasti mogle poslužiti slabljenjem valute, umjesto drugim poticajnim mjerama, kako bi ubrzale rast gospodarstva.

"Na tržišta uvelike utječe zabrinutost u vezi toga što se događa u Kini. Mislim da prevladava teza da će se zbog znatnog usporavanja Kine usporiti i rast globalnog gospodarstva", kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

Azijske burze oštro pale

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč mjerama kineskih vlasti za stabilizaciju cijena dionica, burza je jutros oštro pala jer je ulagače neugodno iznenadila kineska središnja banka koja je odredila tečaj juana prema dolaru 0,5 posto ispod razine od prethodnog dana i najniže od ožujka 2011. godine.

To je najveća dnevna devalvacija juana od kolovoza prošle godine, kada je središnja banka dopustila pad njegova tečaja za 2 posto, što je snažno uzdrmalo svjetska financijska tržišta. Današnji potez središnje banke izazvao je strahovanja da je situacija u kineskom gospodarstvu lošija nego što se mislilo te da bi taj potez mogao izazvati novi val devalvacije valuta ostalih zemalja u regiji kako bi njihovi proizvodi ostali konkurentni u odnosu na kineske.

Svjetska banka smanjila procjenu rasta globalnog gospodarstva

Svjetska banka smanjila je procjenu rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini jer bi slabost najvećih tržišta u razvoju, kao i anemičan rast nekih razvijenih zemalja mogao usporiti ukupnu aktivnost.

U novom izdanju Globalnih ekonomskih izgleda, objavljenom u srijedu, Svjetska banka procjenjuje da će u ovoj godini globalno gospodarstvo porasti 2,9 posto. To bi bilo brže u odnosu na lanjski rast, koji se procjenjuje na 2,4 posto, ali sporije u odnosu na prognoze te banke iz lipnja prošle godine, kada je očekivala rast od 3,3 posto.

Svjetska je banka posebno zabrinuta zbog slabljenja vodećih gospodarstava u razvoju. S obzirom na veličinu i i integraciju najvećih gospodarstava u razvoju – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike ili tzv. BRICS zemlje – istodobno usporavanje rasta u gotovo svima njima moglo bi se značajno preliti na ostatak svijeta, ističu analitičari Svjetske banke.

Procjenjuju da će rusko i brazilsko gospodarstvo zabilježiti pad i u 2016. godini, dok su još prije šest mjeseci očekivali rast. Analitičari Svjetske banke procjenjuju da bi kinesko gospodarstvo ove godine moglo porasti za 6,7 posto, sporije u odnosu na procjenjenih 6,9 posto u 2015. godini. U lipanjskim prognozama očekivali su rast u ovoj godini za 7 posto.

Procjene rasta Južne Afrike u ovoj godini smanjene su, pak, s 2,1 posto, koliko se procjenjivalo prije šest mjeseci, na 1,4 posto.

Od najvećih gospodarstava u razvoju, jedino bi Indija ove godine mogla zabilježiti brži rast nego što je Svjetska banka prognozirala prije šest mjeseci, i to za 0,1 postotni bod, ili 7,8 posto.

Analitičari Svjetske banke smanjili su i procjene rasta SAD-a i ostalih razvijenih gospodarstava. Tako procjenjuju da će američki BDP ove godine porasti 2,7 posto, dok su prije očekivali rast od 2,8 posto. Ipak, to bi bio brži rast nego u 2015. godini, koji se procjenjuje na 2,5 posto.

Eurozona bi, pak, ove godine trebala porasti za 1,7 posto, dok se prije očekivao rast od 1,8 posto. No, i to bi bio brži rast u odnosu na prošlu godinu u kojoj je BDP, procjenjuje se, porastao 1,5 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara