Gil-Robles upozorio Sloveniju na pitanje "izbrisanih"

POVJERENIK za ljudska prava Vijeća Europe Alvaro Gil-Robles upozorio je Ljubljanu na potrebu što bržeg rješavanja pitanja "izbrisanih" neslovenaca.

Kako je u petak priopćio slovenski pučki pravobranitelj Matjaž Hanžek, Gil-Robles je u pismu njegovu uredu naveo da je pitanje nešto više od 18.000 neslovenaca koji 1991. godine nisu uzeli slovensko državljanstvo potrebno riješiti odmah i na trajan način u skladu s odlukom slovenskog ustavnog suda.

Ustavni sud je pravorijekom iz prošle godine ustvrdio da je "brisanje" spomenute skupine iz kategorije stalnog stanovništva i uskraćivanje prava na stalno prebivalište u Sloveniji bilo nezakonito, no zakonsko rješenje o provedbi pravorijeka blokirano je, a ustavni sud privremeno je suspendirao referendum koji se na tu temu trebao održati 15. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Potrebno je gledati u budućnost, a ne u prošlost i taj problem koji se vuče već previše vremena riješiti zauvijek na način koji neće dopustiti povećanje rasističkih i ksenofobnih osjećaja", ocijenio je Robles u svom pismu.

(Hina) fl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara