Gine se na cestama, a za vikend uhvaćena hrpa pijanih vozača. Jedan imao 4,29‰

Gine se na cestama, a za vikend uhvaćena hrpa pijanih vozača. Jedan imao 4,29‰
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

POLICIJA je objavila rezultate pojačane akcije proteklog vikenda, od 1. do 3. studenoga.

Kako tvrde iz policije, u akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policajaca, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

U manje od tjedan dana poginulo 13 ljudi

Podsjetimo, u razdoblju od 30. listopada do danas na hrvatskim cestama dogodilo se devet prometnih nesreća u kojima je poginulo 13 osoba.

Danas je kod Vinkovaca poginula dvogodišnja beba čija je 32-godišnja majka zbog neprilagođene brzine u zavoju prešla na suprotni kolnički trak i sudarila se s autom iz suprotnog smjera.

Skoro 3500 prekršaja

Utvrđen je ukupno 3491 prekršaj od čega je policija izdvojila:

270 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća koncentracija alkohola od 4,29 promila izmjerena na području Međimurja,

1584 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Zadra od 228 km/h,

302 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

87 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske, njih 39, dok je najmanje utvrđeno na području PU bjelovarsko-bilogorske, dubrovačko-neretvanske, krapinsko-zagorske te ličko-senjske, gdje su zabilježena tri takva prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU zagrebačka s 214 takvih prekršaja, dok je najmanje utvrđeno u PU primorsko-goranskoj, 16 takvih prekršaja.

Zabilježeno je nekorištenje sigurnosnog pojasa kod 77 vozača na području PU splitsko-dalmatinske. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU zagrebačke, 16 takvih prekršaja.

Detaljnijom analizom utvrđeno je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 18 do 24 godina (85 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1 promila, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije.

17 ponavljača teških prometnih prekršaja

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja. Ovom prilikom zatečeno je 17 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu, tzv. recidivisti, a koji su počinili 18 teških prekršaja, od kojih najviše:

nedopuštena koncentracija alkohola - 10,

vožnja bez vozačke dozvole - tri,

vožnja s izrečenom mjerom zabrane upravljanja vozilom - dva,

upravljanje nedopuštenom brzinom kretanja - tri

Šest vozača je zadržano u posebnim prostorijama do otrežnjenja, a protiv devet vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Kriv je ljudski faktor

Policija posebice napominje da se usprkos njihovim navedenim aktivnostima u razdoblju od 30. listopada do 4. studenog na hrvatskim cestama dogodilo devet prometnih nesreća u kojima je poginulo 13 osoba.

U pet nesreća došlo je do slijetanja vozila s ceste, pri čemu su u tri nesreće vozila prešla na suprotnu stranu i naletjela na vozila koja su im dolazila iz suprotnog smjera, dok su u dvije nesreće vozači automobila naletjeli na pješake.

U svih devet nesreća krivac je ljudski faktor, odnosno kao uzrok nesreća utvrđena je brzina kretanja vozila neprilagođena uvjetima na cesti (kiša, mokra cesta, zavoji, smanjena vidljivost, noć...).

Razvidno je da je i nadalje glavni uzrok smrti nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja, prilikom čega dolazi do međusobnih sudara vozila iz suprotnog smjera ili njihovog slijetanja s ceste, kao i naleta vozila na pješake ili bicikliste. Od navedenih osam nesreća, četiri nesreće skrivile su osobe mlađe životne dobi, starosti od 17 do 22 godine.

Policija će nastaviti s poduzimanjem mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu. Još jednom pozivaju sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara