Gjenero: Ne treba sad glumiti uvrijeđene primadone

JEDNOG od najuglednijih hrvatskih političkih analitičara, Davora Gjenera, zamolili smo za komentar aktualnih političkih zbivanja na relaciji Hrvatske i Srbije izazvanih presudom Međunarodnog suda koji je Srbiju oslobodio odgovornosti za genocid u BiH.

"Meni se čini da je pozicija koju u javnosti zastupa profesor Šimonović vrlo promišljena i razborita. Hrvatska se nalazi u ozbiljnim problemima zato što 90-ih godina nije funkcionirala kao normalno uređena pravna država. Mnogi su procesi koji su se tada vodili administrativno nedorađeni. Mislim da je u vezi ove presude vrlo važno istaknuti negativno iskustvo s kraja Prvog svjetskog rata, kad je dosuđivanje ratnih reparacija u Njemačkoj stvorilo osnovu za stvaranje fašističke većine. Iz ovog su razloga međunarodne vlasti nesklone određivanju isplate ratnih šteta", kaže Gjenero u razgovoru za Index.

Isplaćivanje reparacija išlo bi u korist radikalima

"Kada bi Srbija bila ekonomski kažnjena, to bi išlo u prilog radikalima, što znatno utječe na političku poziciju međunarodne zajednice, pa je malo vjerojatno da će Hrvatska u toj tužbi polučiti išta više uspjeha nego BiH. Ono što je važno jest da je Srebrenica priznata kao genocid što će rezultirati zaoštravanjem političkog pritiska na Srbiju. Mislim da se razumnom politikom može utjecati na to da se kao posljedica ovog poluči proces pravnog suočavanja s prošlosti u Srbiji i političkog suočavanja s posljedicama Miloševićevog režima", rekao nam je Gjenero i dodao: "Inzistiranje na ratnoj odšteti dugoročno bi ekonomski devastiralo Srbiju, a jasno je da se međunarodna zajednica na to neće odlučiti. Hrvatska ima dobru ishodišnu poziciju, genocid je priznat, stoga ne treba sad glumiti uvrijeđene primadone već pametno i promišljeno pristupiti problemu."

Vanjska politika se ne može mijenjati sa svakom promjenom vlasti

Upitali smo Gjenera i kako komentira aktualne odnose Hrvatske i Srbije, u kojima s jedne strane stižu vijesti kako je dogovor o odbacivanju tužbe pred vratima, da bi druga strana odmah to pobila, i jesu li na pomolu nove političke trzavice.

"Neki diplomatski procesi moraju se obavljati u tišini. Vlada ima pravo na tajne diplomatske pregovore, a isto pravo ima i predsjednik države. Vanjsku politiku treba voditi razborito i ustanoviti čvrsti kontinuitet tako da se ne mijenja kako se mijenja stranka na vlasti. Nije dobro potkurivati vatru i tjerati Vladu da se očituje o stvarima koje nije vrijeme iskazati. Dok su god rješenja još daleko, moramo Vladi ostaviti manevarski prostor", zaključuje Gjenero svoj razgovor za Index.

P.V.
  Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara