"Glas koncila": Životno pitanje hrvatske nacije

ODGOVORNI u sadašnjem hrvatskom društvu i državi ´nimalo ne mare´ što Hrvatska spada u malu skupinu ´demografskli najugroženijih zemalja na svijetu´, piše najnoviji broj ´Glasa Koncila´.

Osvrnuvši se u uredničkom komentaru ´Životno pitanje hrvatske nacije´ na ´uznemiravajuće podatke´ Ujedinjenih naroda po kojima će se hrvatsko stanovništvo do 2050. smanjiti za 860.000, list upozorava kako hrvatski demografski problem ´nije ni nov ni nepoznat´, ali ga se svim sredstvima ´gura pod tepih´.

List napominje kako je sadašnja koalicijska vlast donijela dokument o strategiji nacionalne obiteljske poltike, ali je u tome dokumentu ´demografski problem posve marginaliziran´.

´Štoviše, otkrilo se pri prijedlogu novoga Obiteljskog zakona da sadašnje najodgovornije političke osobe u Hrvatskoj ne zabrinjava izumiranje stanovništva nego tobože ugrožena prava homoseksualnih osoba´, navodi list.

Smatra da je ´nepostojanje političke volje´ da se hrvatsko društvo uhvati u koštac sa strahovitim demografskim problemom ´puno veći problem od nedostatka materijalnih sredstava´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kad bi postojala politička volja, kako smatra list, onda bi se to neizmjerno više odrazilo i u hrvatskim medijima te bi demografskim pitanjima, položaju žena majka i rodilja i socijalnom položaju djece, dali barem toliko prostora koliko daju promicanju homoseksualnih zajednica.

´Demografski problem nipošto ne bi smio biti jedna od (pred)izbornih političkih tema, već bi se sadašnja vlast što hitnije trebala suočiti s tim pitanjima´, piše list.

Istodobno drži da bi i promjene Zakona o radu trebalo proučiti s demografskog aspekta. ´Potpuna liberalizacija tržišta rada u maloj zemlji kao što je Hrvatska loše će se odraziti na položaj žena općenito, a posebno na položaj trudnica i mladih majki´, smatra list.

´Glas Koncila´ u zaključku komentara nositelje vlasti smatra odgovornima i za reproduktivno zdravlje hrvatskih građana jer, kako navodi, čak 27 posto hrvatskih obitelji nema potomstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara