Glas Stephena Hawkinga putuje prema crnoj rupi udaljenoj 3500 svjetlosnih godina

Glas Stephena Hawkinga putuje prema crnoj rupi udaljenoj 3500 svjetlosnih godina
Foto: 123rf

SLUŽBENI ispraćaj jednog od najcjenjenijih znanstvenika našeg doba, koji je umro 14. ožujka u svojem domu u Cambridgeu u dobi od 77. godina, održan je 31. ožujka u sveučilišnoj crkvi Svete Marije u Cambridgeu.

Urna s pepelom britanskog astrofizičara Stephena Hawkinga položena je u petak pored grobova povijesnih velikana znanosti Isaaka Newtona i Charlesa Darwina u londonskoj Westminsterskoj opatiji, a snimka njegova računalno sintetiziranog glasa poslana je u svemir.

>>Stephen Hawking počiva uz Newtona i Darwina, a njegova poruka mira i nade poslana je u svemir

Šestominutnu snimku Hawkingova računalno sintetiziranog glasa ukomponiranog u elektroničku glazbu grčkoga glazbenika i skladatelja Vangelisa Europska svemirska agencija (ESA) poslala je u svemir, točnije prema crnoj rupi 1A 0620-00, koja je najbliža Zemlji.

Viši savjetnik ESA-a Mark McCaughrean izjavio je za CNN da je skladba duga oko 6 i pol minuta i Hawkingov glas se javlja na sredini. McCaughrean je rekao da se radi o prilično mračnoj poruci koja govori o Zemlji kao mjestu iz kojeg dolaze ljudi te potrebi da se brinemo o njoj.

Znanstvenici su pomoću odašiljača Cebreros u središnjoj Španjolskoj poslali Hawkingovu poruku prema crnoj rupi udaljenoj oko 3500 svjetlosnih godina. McCaughrean je izjavio da je 1A 0620-00 jedna od najpoznatijih crnih rupa u svemiru.

Snimka će se zaustaviti izvan crne rupe koja neće trajati vječno, rekao je McCaughrean. "Nakon nekoliko milijardi godina crne rupe isparavaju i emitiraju Hawkingovu radijaciju, koja je dobila ime po slavnom fizičaru. Njegova radijacija će uzrokovati nestanak crne rupe".

Poruka mira i nade, jedinstva i potrebe da živimo u skladu

"To je vrlo lijepa gesta, simbolična... Stvara povezanost između prisutnosti našeg oca na ovom planetu, njegove želje da jednoga dana otputuje u svemir i njegova istraživačkog rada", rekla je njegova kći Lucy Hawking. "Riječ je o poruci mira i nade, o poruci jedinstva i potrebe da svi živimo u skladu i miru na našem planetu."

>>Kako je govorio Hawking, "najsjajnija zvijezda na nebu znanosti"

Hawking je unaprijedio razumijevanje prostora, vremena i prostor-vrijeme singulariteta, a iza sebe je ostavio niz djela od kojih je najpoznatija knjiga Kratka povijest vremena. Tijekom karijere razotkrio je neke od najzamršenijih tajni svemira, iako je bio primoran komunicirati samo pomoću digitalnog glasa.

Bio je jedan od omiljenih svjetskih znanstvenika, ne samo zbog svog intelekta nego i zbog ponašanja i humora. Ostat će zapamćen i po zanimljivim, domišljatim, provokativnim i vrlo duhovitim citatima. Njegov veliki nedosanjani san bio je putovanje u svemir. Na njegovom spomeniku stoji: "Ovdje počiva smrtni dio Stephena Hawkinga."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara