Glasali Kolinda i Jakov, Kolinda prigovorila: "Ovo je kao u 19. stoljeću"

Glasali Kolinda i Jakov, Kolinda prigovorila: "Ovo je kao u 19. stoljeću"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović glasala je danas na izborima za zastupnike u Europski parlament (EP), a u izjavi novinarima izrazila je nadu da će izlaznost biti veća nego na prošlim izborima te pozvala građane, posebno mlade, da glasaju "jer je to najbolji mogući način kako građani mogu izabrati da njihova opcija uđe u Europarlament”.

"Nadam se da će odaziv biti veći i mislim da neću prekršiti izbornu šutnju ako pozovem građane da izađu na izbor, daju glas svojim kandidatima, jer izbori za EP nisu tek tako izbori - tu se doista odlučuje koliko će Hrvatska dobiti i o EU fondovima, kakve će biti naše zajedničke politike", poručila je u izjavi novinarima koji su je pitali očekuje li da će izlaznost biti veća od 25 posto, koliko je bila na prethodnim izborima za EP.

Europski parlament iz godine u godinu dobiva sve jaču ulogu, istaknula je predsjednica. "I ako želite svoj glas, bio on euroskeptičan, eurofobičan ili euroenergičan, za što je moguće snažniju EU ili pak suverenistički, za Hrvatsku i njene suverene interese u EU - izađite danas i birajte svoje kandidate jer to je najbolji mogući način kako hrvatski građani mogu izabrati da njihova opcija uđe u EP. Nemojte podcjenjivati svoj glas - svaki glas je bitan", dodala je.

 

Zasmetale je kartonske kutije 

Kada je bila na samome glasačkome mjestu, predsjednica je prokomentirala to što se glasanje provodi iza kartonskih paravana, rekavši kako je to "kao u 19. stoljeću", a na upit novinara o toj svojoj primjedbi podsjetila je da je sudjelovala u organizaciji izbora u Afganistanu.

Na tim se izborima ulazilo u jednu kućicu sa zastorima i moglo se glasati a da to nitko ne vidi, navela je te se založila za uvođenje elektroničkog ili dopisnog glasanja.

"Elektroničko glasovanje omogućilo bi iseljenicima, svim državljanima Hrvatske, da glasaju. Jer svaki državljanin Hrvatske, 18 godina plus, bez obzira gdje plaćali poreze, ima pravo glasa u RH i naša je dužnost to im omogućiti. Ako im to ne omogućujemo, onda je to, nažalost, oduzimanje prava jednom velikom dijelu populacije koja ima pravo glasa", poručila je.

Treba pronaći način dopisnog ili elektroničkog glasanja na svim izborima kako bi se doista svima omogućilo da glasaju, dodala je.

Smatra kako je još prerano za uvođenje obveznog glasanja, "možda tek za nekoliko godina, nakon što se glasovanje omogući svim hrvatskim državljanima", ali i naglasila kako su izbori temelj demokracije.

"Ako niste izašli na izbore i onda sljedećih četiri ili pet godina brundate 'gle ovaj ili onaj je na vlasti', zapravo na to, neću reći da nemate pravo, ali nemate sasvim pravo, jer niste ostvarili svoje demokratsko pravo da birate svoje zastupnike za koje mislite da će vas najbolje zastupati", zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara