Tko je Željko Glasnović? Opsjednut lustracijom, Rojs ga učio politici, a svugdje vidi boljševike

Tko je Željko Glasnović? Opsjednut lustracijom, Rojs ga učio politici, a svugdje vidi boljševike

Foto: Facebook

ŽELJKO GLASNOVIĆ zastupnik je u prošlom sazivu Sabora s liste HDZ-a, dok će u ovaj, koji se tek ima formirati, ući kao nezavisni kandidat s izborne jedinice za dijasporu. Vulagarni nastup s elementima prijetnji studentima Filozofskog fakulteta naveo nas je da još jednom "prođemo" biografiju ovog ekstremnog desničara.  

Mesić mu omogućio da se bavi politikom

Glasnović je rođen u Zagrebu 1954. godine, a njegova obitelj emigrirala je u Kanadu. Ondje je bio pripadnik kanadske vojske, godinu i pol dana bio je u Legiji stranaca, a u Hrvatsku se vratio početkom Domovinskog rata.

Glasnović ima srednju školu, a kroz Domovinski rat došao je do čina generala. Tijekom vojnih operacija Glasnović je ranjen, a glasi kao jedan od heroja Domovinskog rata. No, nakon rata, kreću i problemi.

Da se Glasnović aktivno bavi politikom omogućio mu je bivši predsjednik Stjepan Mesić koji ga je umirovio 2000. godine nakon poznatog pisma dvanaestorice generala.

Preko Rojsa htio u saborske klupe

Glasnović se tako aktivno uključio u politiku i to preko Neovisne liste Ljube Česića Rojsa. Na parlamentarnim izborima 2003. godine Glasnović je bio drugi na izbornoj listi za dijasporu, no nije ušao u Sabor. S Rojsom je okušao sreću i na predsjedničkim izborima 2005. godine, no također bez ikakvog uspjeha.

Nakon debakla Rojsa, Glasnović se godinama nije politički angažirao sve do uzleta Tomislava Karamarka u HDZ-u.

Na izborima za Sabor prošle godine Glasnović je radio kampanju temeljenu na svojim ekstremnim desničarskim stavovima, a u predizbornom spotu tada je pozvao na rušenje vladavine "komunističko udbaškog kalifata".

Nevješt govornik s uvijek istom rečenicom

"Jesmo li za nezavisnu hrvatsku državu ili za socijalističku Republiku Hrvatsku?" pitao se Glasnović koji je u jednom trenutku shvatio kako bi ključna riječ za dobivanje medijske pažnje mogla biti - lustracija.

"Bez lustracije od ove države neće biti ništa", više je puta naglašavao Glasnović dodajući kako su najveća prepreka istinskoj demokraciji u Hrvatskoj zapravo -  mediji. No, nisu novinari jedini koje bi trebalo lustrirati - spominjao je Glasnović Emila Tedeschija, Gorana Štroka, ali i sve one koji su na bilo kakav način povezani sa Zoranom Milanovićem.

"Ova naša država je Croslavija ili Udbaland", govorio je Glasnović koji je bio vrlo čest gost kod Velimira Bujanca, ali u Studiju 4 na HTV-u. Glasnović je nevješt govornik pa je često polemike sa svojim neistomišljenicima kao što su Nedad Stazić, Zoran Pusić i ostali završavao: Da je bilo lustracije, vi ne bi bili danas ovdje.

Satrali Crnoju zbog daščare samo zbog lustracije

"Na Miju Crnoju je pokrenut tipični medijski linč koji podsjeća na montirane procese u vrijeme staljinizma", kritizirao je novinare Glasnović u jeku afere oko ministra Mije Crnoje koju je razotkrio Index, zaključivši na primjeru Crnoje da "sile tame vladaju medijima". Glasnović je bio posebno ljut jer je HDZ  na kraju odlučio maknuti tog ministra branitelja.

"Satrali su ga zbog jedne daščare u Samoboru, sve samo zato što je najavio lustraciju", ljut je bio Glasnović.

Glasnović se zalagao za promjenu zakona oko izbora manjina u Saboru, a povećanja prava dijaspore kod glasanja. Štoviše, najavljivao je kako će se u slučaju njegova ulaska u Sabor osnovati ni manje ni više nego Ministarstvo useljeništva. Zagoravao je tezu da "demokracija nije potrebna" i da umjesto toga treba uvesti vojnu upravu i davati "čizmu u zube".

Ne pitajte ga za NDH

Za Glasnovića je NDH hrvatska država u kojoj je bilo nešto zločina, a nitko ne može spriječiti pozdrav Za dom spremni. Za ovog saborskog zastupnika portal Index je "najbolji primjer  boljševičkog sotonizma".

No, nakon odlaska Karamarka i dolaska Andreja Plenkovića iz HDZ-a odlazi i Glasnović. Glasnović je bio prvi i jedini "pick" udruge Željke Markić  za koga treba glasati u XI izbornoj jedinici. Bujanec se nije mogao odlučiti između njega, Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara