GLAS-ov prijedlog Zakona o minimalnoj plaći

GLAVNA sindikalna središnjica hrvatskih radnika GLAS HR uputio je Vladi, Hrvatskoj udruzi poslodavaca i sindikalnim središnjicama Nacrt prijedloga Zakona o minimalnoj plaći, uz prijedlog da se razmotri na prvoj sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća i nakon usuglašavanja uputi u žurnu saborsku proceduru.

GLAS HR, navodi se u priopćenju, predlaže drukčiji sustav određivanja minimalne plaće, umjesto dosadašnjeg Kolektivnog ugovora temeljem kojeg najniža plaća iznosi 35 posto prosječne plaće prethodne godine.

Zakonom koji se predlaže, od 1. listopada 2006. do 31. ožujka 2007. godine iznosila bi 38 posto prosjeka plaće prvog polugodišta iste godine, u narednih šest mjeseci 40 posto prosjeka drugog polugodišta 2006. godine, a nakon toga iznos minimalne plaće bi se povećavao za indeks rasta potrošačkih cijena.

Dodatno, predlažu se minimalne plaće i u odnosu na stupanj stručne spreme radnika, tako da bi, u odnosu na sada poznate podatke o prosjeku plaća za prvih pet mjeseci ove godine, minimalna plaća umjesto 2169,65 kuna iznosila 2.483,36 kuna. To bi bio iznos minimalne plaće samo za nekvalificiranog radnika, dok vi za kvalifiiciranog minimalna plaća iznosila 3.103,75 kuna, visoko kvalificiranog 4015,44 kune, za radnika koji obavlja poslove srednje spreme najmanje 3526,37 kn, visoke spreme najmanje 4.966,72 kuna.

Donošenjem ovog Zakona, navodi GLAS HRu priopćenju, u značajnoj mjeri bi se povećale plaće za oko 202.000 zaposlenih koji primaju plaću ispod 2500 kuna, ali i onih s višim kvalifikacijama koji su sada prijavljeni na najniže plaće.

GLAS HR u prijedlogu Zakona kao kontrolne mehanizme predviđa obvezu poslodavaca da uz prikaz isplaćenih plaća nadležnom tijelu dostavljaju mjesečno izjavu da su plaće isplaćene u skladu s kolektivnim ugovorom i ovim Zakonom. U slučaju neisplate minimalnih plaća prema Zakonu ili za slučaj da je dana lažna izjava o isplati, predviđaju se novčane kazne od 61.000 do 100.000 kuna, kao i novčane kazne od 7.000 do 10.000 kuna za poslodavce fizičke osobe i odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Donošenjem ovoga Zakona, Hrvatska će se također približiti udjelom minimalne plaće u prosječnoj plaći zemljama Europske unije i učiniti korak ka oživotvorenju Ustavnog načela prema kojem svaki zaposleni ima pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojan život, ističe se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara