Glavaš: Fehirov iskaz mogu objesiti mačku o rep

UNATOČ brojnim optužbama koje ga terete za likvidacije u Osijeku 1991. godine Branimir Glavaš putuje na odmor na Ugljan. Vjeruje da bi ga već zatovorili da svjedok Krunoslav Fehir govori istinu.

Glavaš tvrdi da nije bio zabrinut kada je otkriveno da postoji zaštićeni svjedok, a isto se osjeća i danas. Smtara da u iskazima nema ništa novo u odnosu na sve što se posljednjih godina pojavljivalo u medijima.

"Jasno je, da taj iskaz išta vrijedi, već bi me zatvorili. Već bi se nalazio u istražnom zatvoru. Nitko me ne bi zaštitio jer je sve ovo pokrenuto kako bi me se strpalo iza rešetaka. Uostalom, kakv im je to zaštićeni svjedok ili pokajnik, što već, koji uokolo daje intervjue. Kakva smo mi to država. Mogu oni taj iskaz okačiti mačku za rep”- izjavio je Glavaš Novom listu.

Podsjetio je kako ga je jedan svjedok prije nekoliko godina osumnjičio za zločine u Paulin Dvoru, ali na kraju mu se sve, tvrdi, obilo o glavu. 

Suprotno tvrdnji Krunoslava Fehira, za vrijeme ubojstva Čedomira Vučkovića, Glavaš tvrdi da nije bio u Osijeku. Taj se dan, prisjeća se, u grad vratio kad je bio mrkli mrak.

Bivši HDZ-ovac kaže da ne želi više nositi ničije grijehe i traži da se jednom zauvijek razjasne slučajevi ubojstava u Osijeku o kojima se govori. Ne želi da za godinu dvije opet počnu priče o nestancima osječkih Srba.

“Neću više na svojim plećima nositi ničije grijehe. Svi oni koji su počinili ili naredili zločine moraju za to i odgovarati. Ali, ja nisam ni naređivao ni činio ništa protuzakonito” - kazao je Glavaš.

Pozdravio je dolazak Vladimira Fabera na čelo policijske uprave u Osijeku i posebnog kriminalističkog tima. To je, smatra, dobar potez, jer se radi o ljudima sa strane neopterećenih ratnim događanjima.

Glavaš je poručio da je na godišnjem odmoru, ali da je na raspolaganju policiji. Dodaje da uopće nije upitno da će u potpunosti surađivati s njima.

Glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun objasnio je da je Krunoslav Fehir još zaštićeni svjedok, ali da to ne znači da on istodobno mora biti i tajni. Fehir je, kaže Mehun, izišao iz tajnosti kada ga je prokazao otac.

Podsjetimo, Josip Fehir je 17. srpnja u Osijeku sazvao konferenciju za novinare na kojoj je izrazio sumnju da će njegov sin Krunoslav svjedočiti o osječkim likvidacijama tijekom 1991. godine.

Mehun nije mogao komentirati tvrdnju zamjenika glavnog državnog odvjetnika Dragana Novosela, koji je ranije izjavio da je objavljivanje identiteta tajnog svjedoka kazneno djelo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara