Glavaš i HDSSB održali sjedinicu u egzilu

Tekst: J.D.
Foto: Index


PREDSJEDNIŠTVA stranke i udruge HDSSB-a održala su danas zajedničku sjednicu, prvu sjednicu u inozemstvu, ili, moglo bi se reći, u egzilu. Sjednica je održana u Tomislavgradu, u čijem susjedstvu boravi Branimir Glavaš, najtraženiji bjegunac od hrvatskog pravosuđa. Po najavama, ovo je samo prva od sjednica u inozemstvu.

Na sjednici su pozvali "HDZ-ovu Vladu RH da odmah podnese ostavku za dobrobit Republike Hrvatske i njenih građana", a predsjednika Mesića da raspiše parlamentarne izbore, stoji u priopćenju kojeg potpisuju predsjednik stranke Vladimir Šišljagić i Branimir Glavaš kao predsjednik Zajednice udruga HDSSB-a.

Najavljeno je i aktivno zanimanje za nadolazeće predsjedničke izbore, a navodi se kako će HDSSB aktivno sudjelovati "u vidu potpore predsjedničkom kandidatu koji će poduprijeti temeljne odrednice HDSSB-a, Slavonije i Baranje te Republike Hrvatske u cjelini".

"HDSSB će svoje stranačke potencijale staviti u funkciju onog kandidata u čijem programu prepozna zalaganje za ravnopravan status Slavonije i Baranje, kao i ravnomjeran razvoj svih regija u Hrvatskoj", navodi se.

"Potreba širenja na prostoru BiH"

"Potaknuti nezadovoljstvom zbog neprimjerenog odnosa aktualne političke vlasti u RH prema hrvatskom nacionalnom biću na prostorima BiH, kao i iskazanim zanimanjem hrvatskog naroda u BiH za snažnim i odgovornim zastupanjem njihovih interesa pred nadležnim institucijama Republike Hrvatske, Predsjedništvo HDSSB-a je razmatralo i potrebu širenja programskog djelovanja na prostoru BiH", dodaje se.Zbog "opće poznatih razloga" sjednice Predsjedništva udruge i stranke HDSSB u Bih će se nastaviti i ubuduće, zaključuje se. Uz Glavaša i Šišljagića, na sjednici je bio i cijeli vrh HDSSB-a, među njima i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo, zamjenici župana osječko-baranjskog Dinko Burić i Željko Kraljičak, te tajnik HDSSB-a Ivan Drmić.

Ovakvo zasjedanje ima dvostruku ulogu. S jedne strane ono služi kao izraz potpore HDSSB-a svom utemeljitelju, koji je nakon izricanje presude u slučajevima ratnih zločina u Osijeku tijekom 90-ih otišao u BiH, a ne namjerava se vratiti dok presuda ne bude poništena.

Glavaševa karijera u BiH

S druge pak strane Glavaš očigledno pokušava stvoriti novu podlogu za političkom aktivacijom u BiH. U nedavnom razgovoru za Index Glavaš je rekao kako u BiH "neće sjediti skrštenih ruku", te najavio pokretanje poslova u javnom sektoru. Nije potvrdio, ali ni demantirao da to znači političko aktiviranje u BiH, no između redova se to moglo pročitati.

Zapravo, dobar dio Glavaševih javnih nastupa u BiH kretao se prema nastavku političke karijere tamo. Još prije nekoliko mjeseci, kad je organizirao koncert i politički skup u Tomislavgradu  počeo je govoriti o lošem odnosu hrvatske vlasti prema hrvatskom narodu u Zapadnohercegovačkoj županiji.

"Potreba širenja programskog djelovanja HDSSB-a na prostoru BiH", spomenuta u današnjem priopćenju, dodatni je argument u prilog tezama o Glavaševom nastavku političke karijere u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara