Glavaš: Zamjenik državnog odvjetnika je napadao Hrvatsku, DORH: Nije, pa odlikovao ga je Tuđman

Glavaš: Zamjenik državnog odvjetnika je napadao Hrvatsku, DORH: Nije, pa odlikovao ga je Tuđman

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Osijeku reagiralo je na izjavu saborskog zastupnika HDSSB-a Branimira Glavaša koji je zamjenika osječkog državnog odvjetnika jučer optužio da je napadao Hrvatsku kao dio agresorske vojske.

Glavaš je tijekom saborske rasprave o paketu pravosudnih zakona, spominjući sigurnosnu provjeru, rekao da u Osijeku kao zamjenik županijskog državnog odvjetnika u odjelu za ratne zločine radi osoba koja je aktivno sudjelovala u agresorskoj vojsci i napadala istok Hrvatske.

"Onaj tko je rušio ustavni poredak ne može biti u DORH-u", rekao je Glavaš.

Županijsko državno odvjetništvo objavilo je priopćenje u kojem kažu da se iz Glavaševe izjave može zaključiti da se ona odnosi na zamjenika u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku koji radi u odjelu za ratne zločine Miroslava Kraljevića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Županijsko državno odvjetništvo: Nije napadao Hrvatsku nego je bio hrvatski nacionalist

Miroslav Kraljević živio je prije rata sa svojom obitelji u Šidu gdje je kao diplomirani pravnik s položenim pravosudnim ispitom radio u tadašnjem PIK-u "Šid". Nikada nije bio član Saveza komunista. Tijekom 1988. godine u Iloku prekršajno je kažnjen zbog pjevanja hrvatskih pjesama.", navode u Županijskom državnom odvjetništvu uz pojašnjenje da detalje iz Kraljevićevog privatnog života objavljuju u slučaju da je Glavaš uistinu mislio na njega. Žele zaštititi njegov osobni i profesionalni integritet, kao i ugled državnog odvjetništva, kažu. 

"U srpnju 1991. godine nakon sukoba hrvatske policije s pripadnicima JNA u Iloku, u centru Šida pretukli su ga pripadnici četničke paravojne postrojbe "Beli orlovi". Krajem prosinca 1991. godine prisilno je mobiliziran u postrojbu TO Šida pri čemu nikada nije napuštao područje Republike Srbije niti sudjelovao u bilo kojoj vrsti ratnih djelovanja. Tom prilikom trebao je kao hrvatski nacionalist biti likvidiran zajedno s još dvojicom mobiliziranih muškaraca, a o čemu postoji pisani dokaz. Nakon 20-ak dana je demobiliziran", opisuju u DORH-u. 

Srbiju je, piše u priopćenju, Kraljević napustio 1992., jedan je od osnivača i prvi predsjednik "Zajednice izbjeglih i prognanih Hrvata iz Srijema, Banata i Bačke", pristupa Hrvatskoj vojsci. Godine 1993. imenovan je za zamjenika u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku; rješenjem tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška od lipnja 1995. temeljem ratnog rasporeda raspoređen je za zamjenika vojnog tužitelja, od 1997. do 2003. godine obnašao je dužnost općinskog državnog odvjetnika u Belom Manastiru, a 1. prosinca 2003. imenovan je za zamjenika u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku i tu dužnost obnaša i danas, navodi se među ostalim u priopćenju.

Ističe se da mu je predsjednik Republike dr. Franjo Tuđman dodijelio mu je odlikovanje "Vukovar" zbog doprinosa mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja, te da je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost više puta, nakon provedenih sigurnosnih provjera, više puta davao pozitivno uvjerenje o Miroslavu Kraljeviću za pristup klasificiranim podacima najvišeg stupnja tajnosti "vrlo tajno".

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara