Glavna urednica nezavisnog bjeloruskog portala završila na sudu

Glavna urednica nezavisnog bjeloruskog portala završila na sudu
Foto: EPA

U BJELORUSIJI je počelo suđenje glavnoj urednici glavnog neovisnog portala u zemlji, što aktivisti za ljudska prava kritiziraju kao pritisak na medije.

Marina Zolotova, glavna urednica portala tut.by, uhićena je u kolovozu s još devetero novinara u sklopu istrage o korištenju usluga državne novinske agencije BelTA-e bez plaćanja pretplate.

Zolotova je optužena da nije ništa učinila u vezi toga i da je bila nemarna jer nije kontrolirala rad svojih podređenih. Prijeti joj do pet godina zatvora i zabrana obnašanja dužnosti.

"Ovo je pokušaj ne da se zatvori nego da se oslabi konkurenciju"

Drugi novinari uhićeno s njom, zaposlenici njezina portala i još nekoliko drugih medija, pušteni su na slobodu nakon što im je sud naložio da plate odštetu s kamatama bjeloruskoj novinskoj agenciji.

Zolotova odbacuje sve optužbe. U izjavi za novinare prije početka suđenja kazala je da je meta istrage tut.by.

"Imamo više od milijun posjeta na dan dok BelTA i drugi državni mediji imaju puno manje. Ovo je pokušaj ne da se zatvori nego da se oslabi konkurenciju", kazala je Zolotova.

Reporteri bez granica i Vijeće Europe izrazili su u kolovozu zabrinutost zbog privođenja novinara. Bjelorusija strogo kontrolira medije, a kontrole su postrožene nakon prosvjeda u ožujku 2017. zbog kojih su stotine ljudi bile uhićene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara