Glavni američki epidemiolog: "Sada nije vrijeme za uzmak"

Glavni američki epidemiolog: "Sada nije vrijeme za uzmak"
Foto: EPA

VODEĆI američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci upozorio je da nije vrijeme za ublažavanje strogih ograničenja kretanja iako su rezultati u suzbijanju covida-19 pozitivniji čak i u žarištima kao što je New York.

Dr. Fauci tim upozorenjem reagirao je na izjave vodećih gospodarskih dužnosnika iz administracije predsjednika Donalda Trumpa koji su u četvrtak, unatoč pozivima zdravstvenih stručnjaka da se nastave mjere izolacije, rekli da bi američko gospodarstvo moglo u svibnju početi redovito poslovati.

Trump želi što prije pokrenuti gospodarstvo

Trump će se na izborima 3. studenoga boriti za drugi predsjednički mandat i zato snažno želi obnovu gospodarskih aktivnosti čim prije moguće.

"Nadamo se da ćemo se otvoriti ... vrlo, vrlo, vrlo, vrlo brzo, nadam se", rekao je Trump na brifingu o koronavirusu u Bijeloj kući.

Fauci je međutim upozorio da ublažavanje ograničenja neće biti toliko skoro.

"Pokazatelji su sada povoljni", rekao je Fauci u intervjuu za CNN i posebno se osvrnuo na napredak u New Yorku, koji je najteže pogođen epidemijom, ali je odmah upozorio da "ono što sada najmanje želimo je prerano izaći i ponovno se naći u istoj situaciji".

S obzirom na proslavu Uskrsa u nedjelju, Fauci je naglasio da je važno zadržati društvenu distancu i poručio: "Sada nije vrijeme za uzmak."

"Prirodno je da sada tražimo pokazatelje da postupno idemo naprijed i da otvorimo zemlju", ali to ovisi o brojnim čimbenicima. 

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi također je upozorila Trumpa da ne pokušava uraniti s mjerama popuštanja.

"Nadam se da će znanstvena zajednica prevagnuti i reći: 'Ne, to ne možete učiniti, ako idete prerano time biste samo pogoršali stanje'", rekla je Pelosi u intervjuu za Politico kasno u četvrtak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara