Glavni državni odvjetnik: Ne osjećam se prozvanim od HVIDRA-e

Glavni državni odvjetnik: Ne osjećam se prozvanim od HVIDRA-e
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

GLAVNI državni odvjetnik Dražen Jelenić izjavio je da se ne osjeća prozvanim od HVIDRA-e koja je podnijela kaznenu prijavu protiv čelnika SDSS-a Milorada Pupovca zbog izjava u kojima je Hrvatsku, među ostalim, usporedio s NDH.

"Ne osjećam se osobno prozvanim. Mogu prihvatiti da netko očekuje da Državno odvjetništvo brže radi iako smatram da u prosjeku, a to govori i izvješće, DORH jako brzo radi", kazao je Jelenić uoči sjednice saborskog Odbora za pravosuđe koji će raspraviti izvješće Državnog odvjetništva za prošlu godinu.

Dodao je i da HVIDRA nije jedina koja u medijima govori kao bi državno odvjetništvo trebalo raditi. "Između ostalog takvi istupi ne utječu na neovisnost rada DORH-a koji će odraditi posao po zakonu i na temelju utvrđenih činjenica", kazao je Jelenić.

Pritom nije želio nagađati kada će biti donesena odluka o prijavi protiv Pupovca. "To je prije svega pravno pitanje i možete nam dopustiti da imamo vremena razmotriti sve činjenice o kojima ovisi primjena prava", kazao je Jelenić.

Na pitanje je li normalno da se DORH bavi intervjuima Jelenić je kazao da se tijelo kojem je na čelu bavi podnesenim kaznenim prijavama. "Ako je netko podnio kaznenu prijavu smatrajući da iz intervjua ili nekog drugog novinskog članku proizlaze određene sumnje na neko kazneno djelo, onda se državno odvjetništvo time bavi", ustvrdio je Jelenić.

Na najavu saborskog zastupnika HDZ-a Steve Culeja da će tražiti izvješće o neprocesuiranju ratnih zločina nad hrvatskim braniteljima, Jelenić je kazao da ne postoji ni jedna kaznena prijava kojoj je prethodilo kriminalističko istraživanje policije, a da se na njoj ne radi.

Dodao je da je "najveći dio tih prijava" ili u formalnoj istrazi ili je već podnesena optužnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara