Glavni grad Kazahstana promijenio ime

Glavni grad Kazahstana promijenio ime
Foto: 123rf

KAZAHSTANSKA policija uhitila je nekoliko prosvjednika koji se protive promjeni imena glavnog grada te zemlje srednje Azije nakon što je Astana preimenovana u Nursultan, po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu koji je u utorak podnio ostavku nakon trideset godina na čelu te države. 

Najmanje desetak prosvjednika je privedeno u glavnom gradu, no svi su pušteni, rekao je aktivist Askhat Akhmediarov.

"Policijskim vozilom smo odvedeni u policijsku stanicu gdje su provjerili naše podatke. Htjeli su znati imamo li veze s oporbom", precizirao je.

Kazahstanske vlasti nisu komentirale ta privođenja.

Za prosvjede treba dozvola vlasti

Za prosvjede u Kazahstanu treba dobiti dozvolu lokalnih vlasti.

Parlament te zemlje je u srijedu odlučio preimenovati glavni grad Astanu u Nursultan u počast Nazarbajevu koji je nakon gotovo tri desetljeća vladanja zemljom u utorak iznenada dao ostavku.

Grad s futurističkim neboderima i milijun stanovnika izgrađen je uz velike troškove na močvarnom području i 1997. je postao glavni grad umjesto Almatija, koji se nalazi 1000 km južnije. 

U srijedu je online peticiju protiv promjene imena potpisalo oko 36.000 osoba, a zatim je stranica postala nedostupna.

Kći mu postala predsjednica parlamenta

Iako napušta vlast, Nazarbajev će i dalje imati važnu ulogu u politici zadržavajući ključne pozicije poput predsjedništva stranke na vlasti i Vijeća sigurnosti, uz titulu oca nacije.

Njegova kći Daringa je imenovana predsjednicom parlamenta, a privremeni predsjednik je Kasim Jomar Tokajev, do predsjedničkih izbora predviđenih za travanj 2020.

"Nazarbajev je opljačkao zemlju i ostavio milijune ljudi u siromaštvu. Sada prijestolnica nosi njegovo ime, a u predsjedništvo su postavili svoju marionetu. Zatim će vjerojatno postaviti svoju kćer na čelo države", rekao je Akhmediarov, prenosi AFP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara