Glavni odbor SDP-a utvrdio listu kandidata za čelna mjesta u stranci

GLAVNI odbor SDP-a danas je utvrdio listu kandidata za čelne stranačke funkcije koji će se birati na SDP-ovoj Izbornoj konvenciji 8. svibnja, uz mogućnost da se dio kandidata može prijaviti i na samoj Konvenciji.

Za predsjednika stranke ostala je samo jedna kandidatura, ona aktualnog predsjednika Ivice Račana, iako je on, kako je danas izjavio, time nezadovoljan jer je priželjkivao protukandidata ili više njih.

Za zamjenika predsjednika pristiglo je četiri kandidature - aktualnih potpredsjednika stranke Mate Arlovića i Željke Antunović te predsjednika zagrebačkog SDP-a Milana Bandića i člana Predsjedništva Davorka Vidovića.

Za tri potpredsjednička mjesta natjecat će se čak 14 kandidata - Ingrid Antičević Marinović, Đovani Broz, Mirjana Ferić Vac, Marin Jurjević, Zlatko Komadina, Miroslav Korenika, Vedran Lendić, Zvonimir Mršić, Ivan Ninić, Milanka Opačić, Tonino Picula, Gordana Sobol, Nenad Stazić i Dragica Zgrebec.

Za 11 mjesta u Nadzornom odboru stranke prijavilo se 28 kandidata, a njih 131 za 53 člana Glavnog odbora, koliko ih se bira s lista koje predlažu županijske organizacije, dok ih se deset bira iz redova saborskih zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kandidati za zamjenika predsjednika i potpredsjednike moraju na Konvenciji dobiti potporu više od polovice delegata, dok se kandidati za članstvo u Nadzornom i Glavnom odboru biraju po principu tko dobije više glasova. Kod izbora se mora paziti na poštivanje spolne i dobne kvote, odnosno, kako su izvijestili SDP-ovci, 30 posto čelnih osoba u stranci moraju činiti žene, a 20 posto mladi.

Račan je na konferenciji za novinare u stanci sjednice Glavnog odbora izvijestio da je usvojen prijedlog programske deklaracije, o kojoj će se glasovati na Konvenciji, a kojom, tvrdi, SDP želi definirati pogled na aktualni politički trenutak države.

"Hrvatska ulazi u novu fazu koja je rezultat i djelovanja SDP-a, posebno u vrijeme dok je bio na vlasti, a tu fazu obilježava okrenutost društva i politike ka razvoju države, dovršenju svih potrebnih zadaća za ulazak u EU, ka političkim odnosima koji neće karakterizirati neprijateljstvo već političku konkurenciju. Da ne bude više političkih sukoba na ideološkim osnovama, tko je veći ili manji Hrvat i tko je više ili manje za nacionalne interese, već tko za goruće probleme države ima bolja rješenja", rekao je Račan.

U tom smislu, dodao je, ide i reformski iskorak SDP-a u organizaciji i načinu djelovanja, među ostalim, i kroz nove kadrove na svim razinama.

"SDP će znati iskoristiti vrijeme pred sobom, te će se u interesu demokratske Hrvatske, s postojećim i novim kadrom te novom organizacijom i načinom djelovanja, s pravom boriti za vlast", naglasio je predsjednik SDP-a.

Usvojen je i prijedlog izvješća o radu stranke između dvije konvencije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara