Glavni pregovarač EU-a nije optimističan oko dogovora s Londonom o Brexitu

Glavni pregovarač EU-a nije optimističan oko dogovora s Londonom o Brexitu
Footo: Hina

GLAVNI pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier je rekao da nema razloga za optimizam kad je riječ o izgledima za postizanje dogovora s Londonom do sredine listopada za izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

"Nemamo razloga za optimizam u vezi s izgledima da postignemo dogovor prije europskog summita 17. i 18. listopada", upozorio je Barnier u izjavi šefovima političkih skupina Europskog parlamenta.

Kaže da će vidjeti kako će se razvijati situacija

"Ne mogu vam objektivno reći hoće li kontakti s vladom Borisa Johnsona dovesti do sporazuma sredinom listopada", precizirao je.

"Vidjet ćemo sljedećih tjedana hoće li Britanci uspjeti dati konkretne prijedloge pisanim putem koji bi bili pravno operativni", naglasio je.

Europska unija to treba primiti na znanje tijekom europskog summita, podsjetio je. "Ako ne postignemo dogovor, Europsko vijeće (šefova država i vlada) morat će se izjasniti o mogućem dodatnom produljenju, ako to bude zatraženo", precizirao je.

Izlazak Velike Britanije predviđen je za 31. listopada, uoči početka rada nove Europske komisije kojom predsjeda Njemica Ursula von der Leyen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara