Glavni rabin Izraela: Hillary Clinton ne shvaća židovsku skromnost

Foto: AFP

GLAVNI sefardski rabin Izraela Shlomo Amar odgovorio je na nedavne kritike američke državne tajnice Hillary Clinton o rastućoj diskriminaciji prema ženama u Izraelu, kazavši da "židovski narod poštuje žene i odnosi se prema njima kao prema kraljicama i princezama".  Kazao je da Clinton  je shvaća židovsku skromnost.

Clinton je u subotu, na zatvorenom zasjedanju jednog foruma u Washingtonu, izrazila zabrinutost zbog erozije demokracije u židovskoj državi. U nekim dijelovima Jeruzalema, kazala je, postoje nastojanja da se žene voze na stražnjem dijelu autobusa, što podsjeća na slučaj Rose Parks. Riječ je o Afroamerikanki iz SAD-a koja je 1955. odbila prijeći u stražnji dio autobusa, što je u rasističkoj Americi toga vremena bio običaj.

Clinton je optužila Izrael i zbog toga što njihovi religiozni vojnici napuštaju ceremonije na kojima pjevaju žene, kazavši da je taj fenomen podsjeća na Iran. Glavni rabin Amar odgovorio je državnoj tajnici da bi uvidjela koliko Židovi poštuju svoje žene, samo da je učila od pravih ljudi.

Osvrnuo se i na tzv. košer autobuse, u kojima su odvojeni muškarci i žene, kazavši da odluka nekih ljudi da budu striktniji nije dio židovskog vjerskog prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara