Glavni tajnik NATO-a nada se dobrom rješenju sukoba SAD - Belgija

GLAVNI tajnik NATO-a George Robertson izrazio je u petak uvjerenje da će se pronaći "međusobno prihvatljivo rješenje" za Sjedinjene Države i Belgiju, dan nakon što su Amerikanci zaprijetili da će prekinuti financiranje izgradnje sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

"Siguran sam da će se uspjeti pronaći praktično, zajednički prihvatljivo rješenje" kako bi se okončala ta polemika, koja se tiče cijelog Saveza a ne samo SAD-a i Belgije, rekao je novinarima Robertson.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld u četvrtak je na sastanku ministara obrane NATO-a zaprijetio blokiranjem sredstava za izgradnju novog sjedišta NATO-a u Bruxellesu zbog belgijskog zakona koji dopušta u toj zemlji pokretanje procesa protiv stranih državljana, optuženima za ratne zločine, čak iako ti zločini nisu počinjeni na teritoriju Belgije.

Prema tom su zakonu u Belgiji podnesene optužnice, među ostalima i protiv američkog vojnog zapovjednika u Iraku, generala Tommyja Franksa, bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha (oca aktulanog predsjednika), državnog tajnika Colina Powella i zapovjednika Pustinjske oluje, generala Normana Schwarzkopfa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Donoseći takav zakon, Belgija je svoj pravni sustav pretvorila u platformu za politizirane sudske tužbe protiv saveznika NATO-a", rekao je u četvrtak Rumsfeld.

Robertson je u petak pojasnio da to "nije bilateralni spor Amerikanaca i Belgije" već da "NATO, Europska unija i druge međunarodne institucije smještene u Bruxellesu moraju znati mogu li ljudi dolaziti na sastanke".

Sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO) je u Belgiji od 1967. a početkom godine predstavljen je projekt za izgradnju novog sjedišta, čija gradnja nije počela ali bi trebao biti dovršen 2009. Cijena novog kompleksa kreće se oko 300 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara