Glavni tajnik NATO-a optužuje Rusiju da nastavlja razvijati projektile

Glavni tajnik NATO-a optužuje Rusiju da nastavlja razvijati projektile
Foto: EPA

MOSKVA nastavlja razvijati projektile koji mogu nositi nuklearne bojeve glave kršeći time bilateralni sporazum sa SAD-om i opremila je njima nekoliko bojni, upozorio je danas glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

SAD i NATO tvrde da ruski sustav krstarećih projektila SSC-8 krši Sporazum o eliminaciji projektila srednjeg i kratkog dometa (INF) iz 1987. godine.

Washington je početkom mjeseca najavio da će se povući iz tog sporazuma na što je Moskva odgovorila jednakom mjerom. Moskva ima rok od šest mjeseci da dokaže da poštuje sporazum prije nego ga se raskine.

"Ne moramo oponašati ono što čini Rusija"

Stoltenberg je pozvao Rusiju da "iskoristi posljednju priliku da krene odgovornim putem", napominjući da se NATO mora pripremiti za svijet bez INF sporazuma.

Ministri obrane NATO-a razgovarat će na dvodnevnom sastanku u Bruxellesu koji počinje u srijedu o mjerama za zaštitu Europe od prijetnje ruskih projektila.

"Ne namjeravamo raspoređivati nove nuklearne projektile u Europi koje se lansira sa zemlje", rekao je Stoltenberg.

"Ne moramo oponašati ono što čini Rusija. Ali se moramo pobrinuti da imamo učinkovitu obranu i mjere za odvraćanje", dodao je.

Smatra da Moskva nastoji skrenuti pozornost s kršenja sporazuma

INF, potpisan pred kraj Hladnog rata, temelj je europske sigurnosne arhitekture zadnja tri desetljeća.

Stoltenberg je optužio Moskvu da nastoji "skrenuti pozornost" sa svojeg kršenja sporazuma optužujući NATO da ga i sam krši.

NATO-ov sustav proturaketne obrane u Rumunjskoj i Poljskoj čisto je obrambene prirode i ima samo nenaoružane presretače, rekao je Stoltenberg, ističući da ofenzivni projektili ondje neće biti raspoređeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara