Glavni tajnik NATO-a u četvrtak u Zagrebu

Glavni tajnik NATO-a u četvrtak u Zagrebu

GLAVNI tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer posjetit će u četvrtak Zagreb, gdje će se sastati s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom.

Schefferov posjet bit će prigoda da se razmotri približavanje Hrvatske članstvu u Sjevernoatlantskom savezu. Hrvatska je do sada zaključila četvrti godišnji ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP), NATO-ova programa namijenjenog za pripremu zemalja aspirantica. U sklopu nastojanja da se pridruži NATO-u, Hrvatska je pokrenula opsežnu reformu svojih oružanih snaga, dok se na političkom planu traži ispunjavanje sličnih kriterija kao i za ulazak u EU-u.

Na zadnjem sastanku Sjevernoatlantskog vijeća s predstavnicima Hrvatske, potkraj svibnja u Bruxellesu, istaknuto je da Hrvatska bi trebala povećati potporu javnosti za članstvo u NATO-u, postupno povećati izdvajanja za obranu do razine od dva posto BDP-a te nastaviti reforme oružanih snaga, ali i one u pravosuđu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi predstavnici država članica NATO-a pozdravili su velik napredak koji je Hrvatska učinila u reformama potrebnima za ispunjavanje kriterija za članstvo u NATO-u, kao i sudjelovanje Hrvatske u misiji ISAF-a u Afganistanu.

Hrvatska očekuje da na sljedećem summitu NATO-a, koji će se održati potkraj studenoga u Rigi, dobije pozitivan signal da može računati na pozivnicu za članstvo na summitu 2008.

Hrvatska zajedno s Makedonijom i Albanijom čini Jadransku skupinu zemalja aspirantica, koje su uključene u MAP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara