Glavni tajnik NATO-a želi u siječnju izbore u Iraku

GLAVNI tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer rekao je u petak tijekom nenajavljenog posjeta Bagdadu, kamo je došao na službeno otvorenje akademije na kojoj će se obučavati viši irački časnici, da želi da se opći izbori u Iraku održe koncem siječnja.

"Čini mi se važno da se izbori u zemlji održe koncem siječnja. Obučavanje časnika pridonijet će razvoju političkog procesa", rekao je na konferenciji za tisak održanoj u "zelenoj zoni" u središtu prijestolnice u kojoj su na snazi iznimno jake mjere sigurnosti.

NATO je u lipnju načelno odobrio pružanje pomoći Iraku u obučavanju njegovih snaga sigurnosti.

Članovi Saveza zatim su više mjeseci pregovarali o mogućnostima za provedbu te misije, da bi napokon koncem studenog odobrili opširan "operativni plan" kojim se predviđa slanje u Irak više stotina vojnih instruktora koji će biti pod zaštitom NATO-ovih snaga.

Iz vojne akademije koja je još 18. kolovoza utemeljena u bagdadskom predgrađu svake godine bi trebalo izaći oko tisuću iračkih časnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO je obučavao iračke časnike i izvan Iraka, a prije više mjeseci je bio poslao u Bagdad vojne ekipe za pripremu misije koju predvodi američki general David Petraeus.

Nekoliko zemalja koje su se protivile ratu u Iraku, poput Francuske, Njemačke, Belgije i Luksemburga te Španjolske - koja je povukla svoje snage - ne žele sudjelovati u toj zadaći na iračkom teritoriju. One su odbacile mogućnost bilo kakve nazočnosti svojih časnika u toj zemlji.

(Hina) xvrad ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara