Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon: Suniti i šijiti trebaju se ujediniti protiv Islamske države

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon: Suniti i šijiti trebaju se ujediniti protiv Islamske države

Foto: Hina

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je iračku vladu da pojača napore za pomirenje šijita i sunita kako bi se zemlja oduprla Islamskoj državi.

"Nacionalno pomirenje važan je dio strategije u cilju poraza Islamske države koja nemilosrdno koristi podjele i računa na marginalizirane i obespravljene", izjavio je Ban Ki-moom na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bagdadu s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem.

Glavni tajnik UN-a je neizravno upozorio na položaj sunita koji su sada, nakon pada sunitskog despota Sadama Huseina, marginalizirani pod šijitskom vladom.

U njegovoj pratnji su i predsjednik Svjetske banke Jim Young Kim i predsjednik Islamske banke za razvoj Ahmad Mohamed Ali koji će, kako se očekuje, također posjetiti i i kurdski grad Erbil na sjeveru zemlje.

Prethodno se Ban Ki-moon s izaslanstvom sastao s iračkim ministrom vanjskih poslova Ibrahimom al-Jaafarijem i parlamentarnim zastupnicima. Poručio im je da bi trebalo osnažiti lokalne vlade, potaknuti rast privatnog sektora i reformirati gospodarske politike zemlje, upozorivši na štetnost neučinkovitih državnih poduzeća.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara