Glavni tajnik UN-a: Nećemo se virusom boriti protiv klimatskih promjena

Glavni tajnik UN-a: Nećemo se virusom boriti protiv klimatskih promjena
Foto: EPA

GLAVNI tajnik UN-a Antonio Guterres danas je upozorio da svijet nije na putu na kojem bi trebao biti kako bi se ispunili klimatski ciljevi dogovoreni 2015. godine.

"Trenutno smo daleko od cilja da se rast temperature ograniči na 1,5 ili dva Celzijeva stupnja prema Pariškom klimatskom sporazumu", rekao je Guterres.

Napisao je to u predgovoru UN-ova izvješća o klimi koje potvrđuje da je 2019. godina bila druga najtoplija godina, nakon 2016.

Novi godišnji globalni temperaturni rekord vjerojatan u sljedećih pet godina

Glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas upozorio je da je "samo pitanje vremena" kada će se taj rekord srušiti.  

"Globalno zatopljenje će se nastaviti ako se nastave povećavati emisije stakleničkih plinova. Nedavna prognoza pokazuje da je novi godišnji globalni temperaturni rekord vjerojatan u sljedećih pet godina", rekao je Taalas. 

"Ne smijemo gubiti vrijeme ako želimo spriječiti klimatsku katastrofu", rekao je Gueterres na predstavljanju izvješća o klimi. 

Smanjenje emisije plinova zbog koronavirusa ne smije se precijeniti

Šef UN-a rekao je da su koronavirus i klimatske promjene "vrlo ozbiljni problemi" koji moraju biti "poraženi". 

"Važno je da nas sva pozornost, koja se treba usmjeriti na borbu protiv bolesti, ne odvrati od borbe protiv klimatskih promjena", dodao je. 

Kaže da se smanjenje emisije plinova zbog koronavirusa ne smije precijeniti. 

"Nećemo se virusom boriti protiv klimatskih promjena", istaknuo je Gueterres. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara