Glavni tajnik UN-a prozvao Kosovo, Vučić mu je zahvalio

Glavni tajnik UN-a prozvao Kosovo, Vučić mu je zahvalio
Foto: Hina/Tanjug

SRBIJANSKI predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je od glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) Antonia Guterresa veće sudjelovanje UN-a u rješavanju kosovskog pitanja, priopćeno je danas iz Vučićeva ureda nakon što je srbijanski šef države u ponedjeljak navečer, pred Vijećem sigurnosti UN-a, govorio o razlozima zastoja u dijalogu Beograda i Prištine i poručio da formiranje vojske Kosova predstavlja opasnost po mir i stabilnost u regiji.

Vučić je zahvalio Guterresu što je izrazio zabrinutost zbog odluke Prištine da formira oružane snage i naglasio da je Priština svojim potezima „ugrozila regionalnu stabilnost“.

Srbija se, poručio je Vučić, „i dalje zalaže za nastavak dijaloga, nakon što Priština povuče iracionalne odluke“.

Vučić je naglasio kako „Srbija pridaje poseban značaj prisustvu i sudjelovanju Misije UN (UNMIK)“ na Kosovu, imajući u vidu da je političko-sigurnosna situacija na Kosovu i dalje nestabilna.

Prisustvo i djelovanje UNMIK na Kosovu „od ključnog je značaja za Republiku Srbiju“, ocijenio je Vučić, naglašavajući kako je okvir djelovanja UN-a, utemeljen na Rezoluciji 1244, „jamac statusne neutralnosti međunarodnog prisustva u pokrajini“, priopćeno je iz Ureda srbijanskog predsjednika. 

Srbija tražila sjednicu Vijeća sigurnosti

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zakazana je na zahtjev Srbije nakon odluke kosovskog parlamenta da usvajanjem tri zakona omogući transformiranje Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova, što Beograd doživljava kao prijetnju regionalnoj sigurnosti i kosovskim Srbima, poglavito na sjeveru gdje su u dominantnoj većini.

Vučić je pred veleposlanicima zemalja članica ukazao i da je „situacija s kojom se suočava Beograd užasno komplicirana i teška“ i da je "jako zabrinut i uplašen za budućnost ne samo srpskog naroda, nego i regije“ te je istaknuo da je Srbija spremna nastaviti dijalog, sugerirajući da UN treba preuzeti veću ulogu.

On je također istaknuo da je Srbija ispunila sve uvjete i obveze iz Briselskog sporazuma i "učinila jako puno ustupaka", a da Kosovo nije ispunilo svoju osnovnu obvezu ni 2.070 dana od potpisivanja sporazuma te nije formiralo Zajednicu srpskih općina.

Thaci: Pogriješili smo što smo pet godina čekali na formiranje vojske

Predsjednik Srbije ukazao je i na jednostranu odluku Prištine da uvede carinske pristojbe na robu iz Srbije i BiH i naglasio da će se Beograd vratiti za pregovarački stol o normalizaciji odnosa tek kad Priština povuče svoje mjere.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci rekao je da je „izvanredna sjednica VS UN zakazana premda se na Kosovu nije dogodilo ništa izvanredno, već je situacija mirna“, a parlament u Prištini je „donio normalnu i pravednu odluku“ vezanu uz formiranje vojske.

Ta odluka je, po Thacijevoj ocjeni, „zakasnila“, a „Kosovo je pogriješilo samo zbog toga što je pet godina čekalo na stvaranje vojske“, rekao je Thaci konstatirajući kako je „Kosovo poduzelo korake na formiranju armije kao suverena i neovisna država“. Posebice je zanijekao da će kosovska vojska biti prijetnja bilo kome, naglasivši da je to „vojska mira“.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara