Glavni tajnik UN-a strahuje od izravnog sukoba između Izraela i Hezbolaha

Glavni tajnik UN-a strahuje od izravnog sukoba između Izraela i Hezbolaha

Foto: FAH

GLAVNI tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je danas da je zabrinut zbog mogućnosti izravnog sukoba između Izraela i libanonskog Hezbolaha.

Guterres smatra kako posljednji znaci s obiju strana pokazuju volju da se to izbjegne, no da je “ponekad i iskra dovoljna da pokrene tu vrstu sukoba”.

Hezbolah, pokret koji ima podršku Irana, prošlog je tjedna objavio da bi mogao napasti izraelska naftna postrojenja ako dođe do energetskog spora između dvije države. Američki diplomati posrednici su između Izraela i Libanona zbog rasta napetosti uzrokovanih i sporom oko graničnog zida i sve snažnijeg naoružanja Hezbolaha.

"Najgora noćna mora"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Duboko sam zabrinut zbog teško predvidljivih eskalacija u cijeloj regiji”, rekao je Guterres novinarima u svom rodnom Lisabonu, referirajući se time i na zabrinutost Izraela zbog približavanja nekoliko sirijskog paravojski njegovoj granici.

“Najgora noćna mora bila bi izravna konfrontacija između Izraela i Hezbolaha… Razina razaranja u Libanonu bila bi apsolutno porazna, pa zbog toga ova situacija izaziva veliku zabrinutost.”

Taj moćni šijitski pokret dio je i vladajuće libanonske koalicije. Izrael ga vidi kao najveću sigurnosnu prijetnju na svojoj granici.

Hezbolah je osnovan osamdesetih godina kao pokret otpora izraelskoj okupaciji južnog Libanona, a s Izraelom se posljednji put sukobio u mjesec dana dugom ratu 2006. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara