Glazba iz "Gospodara prstenova" najbolja filmska glazba

GLAZBA iz filma "Gospodar prstenova" najbolja je filmska glazba svih vremena, odlučili su slušatelji britanske radiopostaje Classic FM.

Glazba iz tog filma, koju je skladao kanadski skladatelj Howard Shore, pobijedila je glazbu iz filmova poput "Gladijator" i "Lawrence od Arabije", prenosi BBC News.

Tijekom vikenda u glasovanju je sudjelovalo više od 44.000 slušatelja.

Howard Shore, poznat po svojoj suradnji s redateljom Davidom Cronenbergom, 2002. godine je osvojio Oscara za glazbu iz "Gospodara prstenova".

Voditelj postaje Classic FM izjavio je da Shore slijedi primjer Mozarta, Rahmanjinova i Mahlera koji su klasičnoj glazbi privukli novu publiku. "Gospodar prstenova" na prvom je mjestu već drugu godinu zaredom.

Ovogodišnje glasovanje pokazuje da je jedan od najuspješnijih skladatelja John Williams koji je skladao glazbu za "Ratove zvijezda" i čijih deset filmova je među pedeset najboljih, a njih tri je među prvih deset naslova. Glazba iz "Ratova zvijezda" je na trećem mjestu, "Schindlerova lista" na četvrtom, a "Jurski Park" na desetom.

John Barry, koji je poznat po filmovima o Jamesu Bondu, među prvih deset ima dva naslova. "Moja Afrika" je na petom mjestu, a "Ples s vukovima" na osmom. Među prvih pedeset mjesta uglavnom se nalaze filmovi nastali u zadnja dva desetljeća, no ima i klasika.

Na devetom je mjestu "Lawrence od Arabije" Mauricea Jarrea, a "Prohujalo s vihorom" Maxa Steinera na jedanaestom. Ostali klasici na ljestvici su "Sedmorica veličanstvenih", "Kratak susret", "Vatrene kočije" i "Veliki bijeg".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara