Gle čuda, vlada telefonski usvojila Bandićev novi zahtjev

Gle čuda, vlada telefonski usvojila Bandićev novi zahtjev
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

NAKON jučerašnjeg novog Bandićevog ultimatuma Plenkoviću i današnje predstave koja se odigrala u zagrebačkoj skupštini tako što su trojica zastupnika pretrčali Bandiću i tako ga spasili, vlada je večeras na telefonskoj sjednici usvojila Bandićev zahtjev. 

Podsjetimo, "visoki izvor iz Bandićevog kluba" jučer je vladi poručio da ništa nije dogovoreno oko "besplatnih" udžbenika i da je Bandićevci u petak u saboru srušiti kvorum kada se bude glasalo o Zakonu o udžbenicima ako vlada ne doda odredbu po kojoj će osigurati novac za "besplatne" udžbenike. 

Gle čuda, vlada je večeras telefonski promptno donijela upravo takvu odluku. 

Vlada napravila točno to što je Bandić tražio, odluku su donijeli telefonski

"Vlada je danas, 13. prosinca 2018. godine, održala telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila Zaključak o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana podnesenih na Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini te Zaključak o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja na Konačni prijedlog zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu," priopćeno je u četvrtak navečer iz Vlade.

U Zaključku koji se odnosi na amandmane na predloženi zakon o udžbenicima Vlada daje prethodnu suglasnost svome predstavniku za prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika od 11. prosinca 2018.  godine na članak 14. u izmijenjenom obliku, tako da on glasi:

 „(1) Sredstva  za  nabavu  udžbenika  za  učenike  osnovnih  škola  osiguravaju  se  u državnom proračunu.

 (2) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za svaku školsku godinu odlučiti o financiranju, odnosno sufinanciranju nabave udžbenika za učenike srednjih škola.

(3) Vlada Republike Hrvatske može, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, za  svaku  školsku godinu  odlučiti  o  financiranju, odnosno  sufinanciranju nabave  drugih obrazovnih materijala.

(4) Udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnog proračuna, sukladno ovom članku, vlasništvo su škole.

(5) Način uporabe, vraćanja i obnavljanja udžbenika i  drugih obrazovnih  materijala financiranih  sredstvima  državnog  proračuna,  sukladno  ovom  članku, propisuje  ministar naputkom.“

U obrazloženju se navodi da je vlada amandman, kojim taj Klub traži se u zakonu propiše da država osigurava sredstva za udžbenika za sve osnovne škole, a da ovisno o raspoloživom novcu vlada može za svaku školsku godinu odlučiti i o financiranju odnosno sufinanciranju udžbenika i financiranju drugih obrazovnih materijala za srednjoškolce, dopunila stavcima 4 i 5 kako bi se osigurao stabilan i održiv sustav time što bi udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani sredstvima državnoga proračuna bili u vlasništvu škole.

Prihvatili i amandmane na Deklaraciju o BiH

Zaključkom koji se odnosi na amandmane na Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, vlada je dala suglasnost za prihvaćanje dva amandmana Kluba zastupnika HDZ-a u saboru, od 12. prosinca 2018. godine, i to prvog amandmana djelomično tako da tekst glasi: “Uvažavajući ulogu i  značaj Hrvatskog vijeća obrane u obrani Bosne i Hercegovine pozdravljamo rješavanje statusnih i egzistencijalnih pitanja braniteljske populacije, invalida i stradalnika Domovinskog rata“ te drugog amandmana u cijelosti.

Tim se amandmanom, kako je rečeno danas u Saboru, od MVEP-a traži da jednom godišnje Saboru podnese izvješće o provedbi Deklaracije.

Vlada je također dala suglasnost svojem predstavniku za prihvaćanje osam amandmana Kluba zastupnika SDP-a od 12. prosinca 2018. godine i to dva u cijelosti i šest djelomično.  Među ostalim, amandmanom X, koji je prihvaćen djelomično, u stavku  20. preambule tekst se mijenja i glasi: "Naglašavajući važnost bilateralnih odnosa između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Hrvatski sabor pozdravlja posvećenost svih vlada Republike Hrvatske jačanju odnosa s Bosnom i Hercegovinom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara