GLEDAJ OVO, PLENKOVIĆU Austrijski ministar podnio ostavku zbog plagijata

GLEDAJ OVO, PLENKOVIĆU Austrijski ministar podnio ostavku zbog plagijata

Foto: YouTube, FAH

MINISTAR privrede i kulture u štajerskoj vladi, Christian Buchmann, danas je podnio ostavku zbog plagiranja u doktoratu od prije 17 godina, javljaju austrijski mediji.

Iz svega što navode internetski portali u susjednoj zemlji može se zaključiti da je Buchmann počinio prijestup sličan onome za koji je Odbor za etiku okrivio našeg ministra Pavu Barišića. Naravno, ishod nije ni najmanje sličan.

Civilizacijski krug kojemu Hrvatska ne pripada

Buchmann je još jedan u nizu državnih dužnosnika u Europi i svijetu koji su bili prisiljeni odstupiti zbog plagijata. Jedan od najpoznatijih bio je popularni njemački političar Karl-Theodor zu Guttenberg koji je 2011. podnio ostavku na položaj ministra obrane nakon što je otkriveno da je plagirao svoju disertaciju. Kancelarka Angela Merkel pružila mu je političku podršku, no već kroz nekoliko mjeseci, pod pritiskom medija, javnosti, a osobito akademske zajednice on je morao odstupiti.

Ovi, ali i neki drugi slični slučajevi, ogledni su primjeri koji jasno pokazuju da Hrvatska ne pripada srednjoeuropskom civilizacijskom krugu u koji je tako zdušno nastoje ugurati naši političari, osobito oni iz stranaka s naglašenim nacionalnim predznakom, kao što je primjerice HDZ.

Za razliku od naše umrežene akademske zajednice, osobito Sveučilišta u Zagrebu koje je učinilo sve da umanji i negira Barišićevu krivnju, Sveučilište u Grazu postupilo je civilizacijski i etički besprijekorno. Slično je Merkel odustala od svojega čovjeka za razliku od premijera Andreja Plenkovića koji je radije iz zemlje otjerao vrhunskog znanstvenika Ivana Đikića nego da prizna da je Barišić kao plagijator, ali i medijski osumnjičenik u brojnim drugim aferama, loš primjer za obrazovni i znanstveni sustav. Plenković do današnjeg dana uporno ponavlja mantru da je riječ samo o fusnoti i tiskarskoj pogrešci.

Težak prijestup

Od podnošenja prijave protiv Buchmanna do njegove ostavke prošlo je relativno kratko vrijeme, slično kao i u slučaju Guttenberga.

Dužnosniku iz redova Austrijske narodne stranke (ÖVP) koja je dio koalicijske vlade, početkom travnja oduzeta je titula doktora zato što nije po propisima citirao druge autore. Plagijat je u lipnju 2016. uz pomoć računalnog programa otkrio i potom prijavio Stefan Weber, stručnjak za otkrivanje plagijata iz Salzburga. Sveučilište u Grazu, kojem je pristigla prijava, naručilo je vještačenje koje je potvrdilo da je uistinu riječ o plagiranju.

Prijestup je otkriven u radu iz ekonomije „Die Wirtschaft im Spannungsfeld von Zentrum und Peripherie. Ansätze zur Rückholung der Kundenkaufkraft in die City am Beispiel der Landeshauptstadt Graz“ u kojem je Buchmann obradio temu gospodarskih prilika za budućnost razvoja gradskih središta. Prema austrijskim medijima Sveučilište u Grazu utvrdilo je da je prenio dijelove drugih autora, a da nije naveo izvore na propisani način.

Buchmann je konačno priznao da prije 17 godina nije radio 'dovoljno precizno'. No, kao i svi drugi razotkriveni političari prije njega, pokušao je umanjiti svoj grijeh.

„Posljednjih dana morao sam shvatiti da jedna pogreška od prije 17 godina ima veću težinu od postignuća u današnjici i ideja za budućnost“, napisao je.

Međutim, ne slažu se svi s ovim pokušajem relativizacije plagijata. Sveučilište u Grazu ocijenilo je da je riječ o teškom prijestupu. U priopćenju piše da smije zadržati rad, ali ne i titulu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara