Globalna prodaja automobila past će ove godine za 20 posto

Globalna prodaja automobila past će ove godine za 20 posto
Foto: EPA

REJTING agencija Moody's očekuje da će globalna prodaja automobila ove godine u odnosu na prošlu pasti za 20 posto, budući da se gospodarski utjecaj koronavirusa pogoršava, objavio je Moody's u srijedu na svojim internetskim stranicama.

Prethodna Moody'sova prognoza predviđala je pad prodaje za 14 posto, a nova prognoza tumači se "ozbiljnošću globalne recesije koja postaje sve očiglednija".

"Gledajući unaprijed, globalna prodaja automobila vjerojatno će se oporaviti za 11,5 posto u 2021. godini, iako na niskoj bazi, na temelju očekivanog rasta BDP-a od 4,8 posto u zemljama skupine G-20 sljedeće godine", rekao je stariji potpredsjednik Moody'sa Falk Frey.

Moody's očekuje da će u Europi potražnja ove godine pasti za 30 posto, što je pogoršanje u odnosu na prethodnu projekciju pada od 21 posto. Prodaja u SAD-u trebala bi prema očekivanjima te agencije ove godine pasti za 25 posto, također znatno više u odnosu na prethodnu projekciju od 15 posto.

Kina je jedino veliko tržište automobila za koje Moody's nije promijenio prognozu prodaje za 2020. godinu te bi se ona, kako se navodi, ove godine trebala smanjiti za 10 posto. Razlog zadržavanja prognoze su znakovi da se potražnja počinje vraćati na normalne razine nakon naglog pada u prvom kvartalu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara