Globalne emisije ugljika ove će godine doseći rekord

Globalne emisije ugljika ove će godine doseći rekord
Ilustracija: 123rf

GLOBALNE emisije ugljika porast će tijekom 2018. do rekordne razine, čime će se otežati mogućnost ciljanog zadržavanja porasta temperature na 1,5 do 2 stupnja Celzijusa, poručio je šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol.

Birol je u Parizu kazao kako podaci za prvih devet mjeseci ove godine već ukazuju na rekordno povećanje emisija ugljika. Izvješće Ujedinjenih naroda prošlog je tjedna upozorilo da će društvo trebati mijenjati načine korištenja energije, putovanja i gradnje, kako bi se dosegao cilj nižeg globalnog zatopljenja.

Loše vijesti

"Žao mi je, imam loše vijesti. Moje brojke dovode me do očaja", rekao je Birol na konferenciji koja se održala u poljskom veleposlanstvu u Parizu.

Poljska će u prosincu biti domaćin razgovora Ujedinjenih naroda COP24, koji bi trebao postaviti pravila implementacije povijesnog dogovora postignutog u Parizu 2015. Taj sporazum kao ciljeve postavlja odstupanje od korištenja fosilnih goriva tijekom ovog stoljeća, okretanje prema čišćim oblicima energije te ograničavanje porasta temperatura.

Birol je objasnio kako podaci za prvih devet mjeseci ove godine pokazuju da će ove godine ponovno doći do porasta globalnih emisija ugljika, a to je označio kao "povijesni rekord".

"Stoga šanse za dostizanje ambicioznih ciljeva prema mom mišljenju postaju sve slabije i slabije svake godine, svakog mjeseca", kazao je Birol.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara