Globalno zatopljenje kao "velika prijevara"

Globalno zatopljenje kao "velika prijevara"

USKORO će gledatelji britanske TV-postaje Channel 4 imati priliku premijerno pogledati dokumentarni film nazvan "Velika prijevara globalnog zatopljenja" u kojem se tvrdi da iza danas popularnih teza o promjeni klime stoje politički interesi, a ne znanost.

Autor Martin Durkin se svojim filmom suprotstavlja danas široko uvriježenom mišljenju kako je za globalno zatopljenje isključivo odgovorno ljudsko zagađenje, odnosno povećanje razine ugljičnog dioksida uslijed korištenja fosilnih goriva.

Film također osporava popularne tvrdnje da o industriji kao glavnom uzroku globalnog zatopljenja postoji konsenzus, a kao prilog tome se pojavljuje cijeli niz uglednih znanstvenika koji smatraju da je globalno zatopljenje ništa drugo do redovni klimatski ciklus hlađenja i grijanja kroz kakve je planet Zemlja prolazio kroz milijarde godina svog postojanja.

Među stručnjacima koji se pojavljuju u filmu i izražavaju skepsu prema tezi o globalnom zatopljenju se našao i Patrick Moore, osnivač "Greenpeacea". On smatra kako bi napori za ograničavanje korištenja fosilnih goriva izazvati katastrofalne posljedice u Africi, osuđenoj da nikada ne doživi industrijski razvoj, te umjesto toga vječno tavori u gladi, bolesti i siromaštvu.

Film također sugerira da je priča o globalnom zatopljenju započela 1980-ih u Velikoj Britaniji, kada je vlada Margaret Thatcher teze o štetnosti fosilnih goriva koristila kako bi opravdala zatvaranje rudnika ugljena i izbacivanje stotina tisuća rudara na ulicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor Ken Stott, koji predaje biogeografiju na Školi za orijentalne i afričke studije u Londonu, je tezu o globalnom zatopljenju nazvao "makartizmom", opisavši tako medijsku histeriju i činjenicu da svatko tko se usudi dovesti u pitanje teze iz filma "Neugodna istina" riskira epitet "neprijatelja čovječanstva".

Film također navodi kako je zbog te medijske histerije znanost došla pod udar, odnosno da su po prvi put nakon srednjeg vijeka znanstvenici postali "negativci" u očima preplašene javnosti. Također se tvrdi da je i znanstvena istraživanja pala pod utjecaj histerije, jer političari "koji se svađaju oko toga trebaju li njihovi zakoni do kraja stoljeća smanjiti zatopljenje za 2 ili 3 stupnja Celzija" nude milijarde dolara za istraživanje jedino onim stručnjacima i organizacijama koje su voljne donijeti rezultate i zaključke u skladu s "politički korektnom istinom".

Dokumentarni film "Velika prijevara globalnog zatopljenja" će biti emitiran u četvrtak 8. ožujka.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara