Glasnović sastavio upitnik za suce i poslao ga Kolindi, pogledajte pitanja: "To je okvir za lustraciju"

Glasnović sastavio upitnik za suce i poslao ga Kolindi, pogledajte pitanja: "To je okvir za lustraciju"

Foto: Patrik Maček/Pixsell

NEZAVISNI saborski zastupnik Željko Glasnović izvijestio je da je Uredu predsjednice Republike te saborskim odborima za pravosuđe, za Ustav i poslovnik i za zakonodavstvo poslao "okvir za lustraciju", odnosno upitnik s devet pitanja na koja bi morali odgovoriti kandidati za suce Ustavnog i Vrhovnog suda te za članove Državnog sudbenog vijeća.

''Jeste li bili član Saveza komunista Jugoslavije, odnosno Saveza komunista Hrvatske ili drugih saveznih tijela', 'Jeste li bili angažirani u represivnom sustavu komunističke SFRJ', 'Jeste li bili pripadnik ili suradnik UDBA-e, SDB/S-a, KOS-a ili tajnih službi drugih država' 'Jeste li sudjelovali u tzv. pretvorbi i privatizaciji', 'Jeste li bili ili ste sada član tzv. tajnih društava', 'Jeste li sudjelovali u Domovinskom ratu''', neka su od pitanja iz Glasnovićeva upitnika.

Svrha tog upitnika, odnosno obrasca, tumači saborski zastupnik Glasnović, nije samo pitanje sudačke etike, nego i hrvatske nacionalne sigurnosti, te korak ka ispunjavanju uvjeta trećeg stupa (kadrovske) lustracije.

Glasnović predlaže da ispunjavanje upitnika bude obvezni uvjet za kandidaturu, da se ovjeri kod javnog bilježnika te da mu se obvezno prilože dokumenti o podrijetlu imovine prije i nakon 1990. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara