Glumci ZKM-a oduševili njemačku publiku

ZAGREBAČKO kazalište mladih nastupilo je jučer na festivalu Heidelberger Stuckemart s dvije predstave: "Vrata do" Renea Medvešeka i "S druge strane" Nataše Rajković i Bobe Jelčića, i to po dva puta.

Sve četiri izvedbe održane su u dupkom punom gradskom kazalištu Heidelberger Theater, a izazvale su iznimno pozitivne reakcije i ispraćene su s oduševljenjem. Ideja organizatora da ovogodišnje 25. izdanje festivala posveti hrvatskom teatru naišla je na dobar odjek kod festivalske publike. Suvremeni hrvatski dramski tekst ponovno se potvrdio kao aktualan i uzbudljiv i na europskim pozornicama. 

Heidelberger Stuckemart je jedan od vodećih festivala koji već 25 godina predstavlja najnovija ostvarenja s njemačkog govornog područja i označava najvažnije mjesto promocije suvremenih dramskih tekstova u Njemačkoj.  Festival se održava od 2 do 11 svibnja, a kriterij kojeg svi tekstovi i sve prikazane predstave moraju ispuniti je taj da bogatstvo i raznovrsnost radova u ponudi moraju biti jedinstveni po svom stvaralaštvu.

Svake godine festival okuplja najzanimljivije premijerno izvedene tekstove njemačkog govornog područja, a od prije nekoliko godina predstavlja i suvremeno dramsko pismo europskih zemalja. Nakon Italije, Francuske i Rusije, ove godine zemlja partner festivala je Hrvatska. U konkurenciji za glavnu nagradu festivala su i hrvatski dramatičari: Elvis Bošnjak, Mate Matišić i Tena Štivičić. Nagrada se dodjeljuje za najbolji dramski tekst, a osim prestiža i priznanja nagrađenom donosi financijsku satisfakciju u iznosu od 10.000 eura. Uz  hrvatski dio programa,  bit će izvedene i predstave vodećih njemačkih, austrijskih i švicarskih dramatičara.

J.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara