Glupo policijsko-pravosudno prebacivanje odgovornosti

Glupo policijsko-pravosudno prebacivanje odgovornosti

POLICIJA zapravo dobro radi svoj posao, ali onda Državno odvjetništvo zezne stvar nepodizanjem optužnica. Dobro radi i Uskok, ali Uskok ne može biti instanca koja će riješiti sve slučajeve, kad Državno odvjetništvo svoju ulogu ne odigra kako treba, a ni suradnja s policijom i sigurnosnim agencijama nije savršena.

Državno odvjetništvo svoj posao radi vrhunski, ali što ono samo može kad policija svoj posao obavlja loše i ne prikuplja im dokaze, a onda sudovi zeznu sve.

Sudovi su svijetla točka hrvatskog sustava, ali ne može ih se kriviti za loše stanje, jer policija, Uskok, Državno odvjetništvo i odvjetnici ne igraju pošteno.

Dobro, tko je tu lud?

Ping pong prebacivanja odgovornosti

Svaki put kad pravosudne i represivne institucije dođu pod svjetlo javne pozornosti zbog lošeg rada, kreće ping pong prebacivanja odgovornosti, tako tipičan za funkcioniranje kompletne države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve je u biti dobro, svi oni znaju što rade, ali što mogu kad ovi drugi nikad ne rade dobro. Svi oni "prihvaćaju svoj dio odgovornosti", svakako, ali ne može se očekivati da će se stvari riješiti, kad uvijek imate "onu drugu instituciju" koja posao odradi loše, pa sve ispadne katastrofalno.

I onda policija, Državno odvjetništvo, Uskok i sudovi očekuju da im se to povjeruje. Kao da se radi o potpuno odvojenim stvarima, kao da sve te institucije nisu dio istog sustava, koji kolektivno mora preuzeti odgovornost za neuspjehe, bez pokazivanja prstom na drugoga u maniri 9-godišnjaka.

Nema smisla

No, kao što rekosmo, nije to nova moda, nego uobičajeni način izbjegavanja odgovornosti tipičan za sve državne sustave. Pitajte Ljekarničku komoru, Ministarstvo zdravstva i HZZO tko je kriv za to što ljekarne nemaju magistre farmacije, i zašto se te ljekarne ne zatvara. Istog trenutka ćete dobiti seriju odgovora kroz koje će vam se objasniti kako svaka od tih institucija obavlja svoj dio posla, ali kako im problem predstavlja što ove druge institucije rade loše.

Što je obična glupost. HLJK, HZZO i Ministarstvo zdravstva su institucije zdravstvenog sustava. Jednako tako su policija, Uskok, Državno odvjetništvo, sudovi i sigurnosne agencije dio sigurnosnog sustava. Ako prilikom "dobrih uspjeha" sve te institucije rado primaju pohvale, onda pri lošim rezultatima jednako tako moraju biti spremne primiti i kritike, a ne se izvlačiti na druge.

Stvar je iznimno jednostavna, sigurnosni sustav je loš, ne toliko ekstremnih slučajeva kao što su zbog ubojstva Ivane Hodak i Luke Ritza, nego zbog toga što ćete na ulici bez većih problema zbog toga što ste hodali krivom stranom ulice dobiti batine od čovjeka koji je već imao dvadesetak kaznenih prijava ali se protiv njega nije poduzelo ništa, što će policiji trebati predugo da bi reagirala i zaštitila vas, što se vašeg počinitelja neće naći, a ako ga se nađe onda će dobiti smiješno malu kaznu. Ukoliko mu sudac nije kućni prijatelj. Ako jest, onda neće dobiti nikakvu kaznu.

Jovan Dragišić
Foto: Index
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara