Godina dana "kraljice Balkana": Promocija fašista, lopova i ubojica, šale o Ustavu, nestala obećanja

Godina dana "kraljice Balkana": Promocija fašista, lopova i ubojica, šale o Ustavu, nestala obećanja

Foto: Facebok, FaH

"BIT ćemo jedna od najrazvijenijih i najbogatijih država Europe i svijeta", naglasila je u izbornoj noći Kolinda Grabar Kitarović nakon što ju je stranački šef Tomislav Karamarko najavio s riječima: Imamo predsjednicu! Bilo je to točno prije godinu dana.

Na inauguraciju pozvala fašiste, lopove i ubojice

Tu večer predsjednica Grabar Kitarović rekla je kako daje tri obećanja: "Od prve sekunde ću početi raditi za vas i za naš boljitak, idemo dalje zajedno bez podjela, kao ujedinjena Hrvatska jer Hrvatska može i hoće bolje. U potpunosti ću primijeniti svoj program za bolju Hrvatsku". Analizirajući predizborna obećanja Grabar Kitarović jasno je kako je u prvoj godini mandata ispunila samo dva. Dan nakon izborne pobjede posjetila je šator ispred Ministarstva obrane, te je s Pantovčaka izbacila bistu Josipa Broza Tita.

Kako je Grabar Kitarović zamislila ujedinjavanje Hrvatske bilo je sasvim jasno po VIP loži za vrijeme inauguracije. Ondje su bili Marko Perković Thompson, Velimir Bujanec, Tomislav Merčep, Tomo Horvatinčić, Milan Bandić, Đuro Glogoški te Josip Klemm. Ne treba zaboraviti ni sveprisutne braću Mamić koji su joj organizirali rođendanske proslave.

Niti je preselila u Visoku, niti je smanjila troškove  
 
U predizbornoj kampanji snažno je napadala svog protivnika Ivu Josipovića za prekomjerno trošenje proračunskog novca. Najavila je preseljenje u skromniju rezidenciju, no to se nije dogodilo. Administracija Grabar Kitarović trenutno ima samo dva čovjeka manje nego što je imala za vrijeme Josipovića.

"Nazvat ću premijera Milanovića i sazvati sjednicu Vlade. Radit ću na inicijativi za proglašenje punog gospodarskog pojasa umjesto ZERP-a u Jadranu. Treći potez bit će rehabilitacija umirovljenih generala iz 2000. godine", najavljivala je Grabar Kitarović u svojoj kampanji .

Upravo je sazivanje sjednice Vlade bilo jedno od glavnih obećanja koje je Kolinda Grabar-Kitarović davala u kampanji, dok se Josipovića kritiziralo da to nije radio.

Šakom o stol i sazvati Vladu

"Neću se libiti lupiti šakom o stol predsjedniku vlade niti pozvati na odgovornost bilo kojeg ministra", isticala je Grabar Kitarović no teško da smo to vidjeli.

Predsjednica je prvog radnog dana na Pantovčaku, osim što je zauzela Tuđmanov stol i dovela svećenika da blagoslovi ured, nazvala Zorana Milanovića i pozvala ga na kavu i razgovor na Pantovčak te mu najavila da će zatražiti sazivanje tematske sjednice Vlade kako bi raspravili o gospodarskim pitanjima. Grabar-Kitarović održavanje Vladine sjednice na temu gospodarskog i socijalnog stanja u državi, zatražila je temeljem 102. članka Ustava. Taj članak govori da predsjednik Republike može predložiti Vladi održavanje sjednice i razmatranje određenih pitanja, pri čemu predsjednik može biti nazočan sjednici i sudjelovati u raspravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, Milanović je tijekom razgovora pozvao predsjednicu da dođe na sjednicu Vlade. Nakon medijske prepirke na relaciji Pantovčak - Markov trg, predsjednica je u svibnju prošle godine javno odustala od mogućnosti da inicira sjednicu Vlade. 

Odustala od Vlade

"Nema smisla tražiti tematsku zajedničku sjednicu Vlade jer se o rješavanju naših strukturnih i drugih problema manje čuje u Hrvatskoj nego u Bruxellesu", rekla je Grabar Kitarović dodajući da je u razgovoru s drugim strankama definirala probleme. 

O gospodarskom pojasu kojeg je najavljivala Grabar Kitarović nismo čuli previše u proteklih godinu. Štoviše stvar su nedavno pogurali iz MOST-a Bože Petrova koji su na početku pregovora o novoj Vladi od HDZ-a i SDP-a zahtijevali da prihvate inicijativu o proglašenju gospodarskog pojasa. O trećem obećanju oko rehabilitacije generala iz 2000-te godine za sada nisu čuli previše.

O Ustavu samo kroz šalu

No, predsjednica je za prvi godinu dana voljela zadirati u Ustav. Onda kada joj to ne bi uspjelo, rekla bi da se "samo šalila".

"Naravno da to nije bila ozbiljna izjava, ja nemam ustavne ovlasti i upravo to govorim ministru Ostojiću, jer mi je rekao da bih ja mogla riješiti krizu sa Srbijom u pet minuta, da meni prepušta ovlasti kojih nemam", rekla je Grabar Kitarović nakon što je napisala da je ministar Ostojić 'priznao da tehnička Vlada nije u stanju voditi zemlju, te da njoj prepuštaju izvršne ovlasti, što će ona i napraviti čim joj dopusti Ustav'.

Ustavne ovlasti "rastezala" je i u vremena nakon parlamentarnih izbora, a zamjeralo joj se da bi mandat za formiranje nove Vlade trebala dati onome tko ima saborsku većinu.  

Nema ni zviždača

"Organizirat ću i poticati borbu protiv korupcije osnivanjem ureda za zviždače u sastavu Ureda predsjednika. Zviždači moraju biti ne samo zaštićeni nego i nagrađeni za svoju građansku hrabrost, a ne progonjeni i otpuštani kao do sada. Zviždači će biti 'branitelji u miru' za Hrvatsku i narod.", najavljivala je Kolinda Grabar Kitarović, no odustala je i od tog obećanja kada je krajem srpnja prošle godine razriješila Vesnu Balenović s mjesta povjerenice za zviždače.

Protiv ograda ali za fizičke prepreke?

 U vanjskoj politici pokazivala je nedosljednost, nakon što je u lipnju njemačkom Die Presse najavila kako Hrvatske neće poput Mađarske dizati ograde zbog priljeva izbjeglica, već je na jesen bila snažan zagovornik "fizičkih prepreka" na granici sa Srbijom.

"Mislim da će u budućnosti biti potrebna nekakva ograda ili fizička prepreka. Ali nemojte to zvati žicom", rekla je Grabar Kitarović da bi je službeni Beograd upozorio kako podizanje ograda i zidova na granicama nisu europski odgovor. 

Ne bi u "region", ali bi htjela da je zovu Kraljicom Balkana

Najave kako će kao predsjednica raditi na tome da Hrvatsku distancira od "regiona i Balkana" i službeno su pali u vodu kada je njena PR služba potencirala titulu "kraljice Balkana". 

"Dobro došla kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine", kazala je uz srdačni pozdrav hrvatskoj predsjednici Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge "Majke Srebrenice".

Rad za Hrvatsku i učenje za faks

Grabar Kitarović obećala je kako se nikada neće umoriti od rada za Hrvatsku te kako će posvetiti sve svoje vrijeme da bi radila za dobrobit Domovine

"Dan i noć radit ću za Hrvatsku", najavila je predsjednica, no ipak se našlo vremena za upis doktorskog studija i za obavezna predavanja.

Fakultet Političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu potvrdio je da se na trećem mjestu liste po broju ostvarenih bodova nalazi hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je time stekla pravo upisa na doktorski studij - smjer Međunarodna politika. Predsjednica Hrvatske pohađa obavezna predavanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara