Godišnja skupština predsjednika biskupskih konferencija CCEE-a

PREDSJEDNICI 34 biskupske konferencije članice Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), među kojima i predsjednik HBK zagrebački nadbiskup Josip Bozanić s godišnje skupštine uputili su poziv Italiji, kao predsjedavajućoj Europske unije, poziv da u preambuli Ustava EU budu izričito spomenuti kršćanski korijeni Europe.

Skupština koja je u Vilniusu održana od 2. do 5. listopada, kako je izvijestila Ika, bila posvećena trenutnim izazovima za Crkvu u Europi.

U poruci članicama CCEE-a Papa je snažno ponovio koliko je Europa bila povezana s kršćanstvom u tijeku svoje povijesti i koliko je važno da, kako bi budućnost kontinenta bila plodna, ona ostane vezana uz te korijene.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskupi su na skupštini još jednom otvoreno ukazali na tragediju Svete zemlje, koja nastavlja sijati žrtve i patnju te ponovili kršćanskim Crkvama, koje su na Bliskom istoku, svoju solidarnost i potporu.

Europski su biskupi ukazali i na politiku međunarodne zajednice koja je prepustila Afriku sudbini sve većeg siromaštva.

Za CCEE ostaje prioritet obveza ekumenskog dijaloga putem suradnje s Konferencijom europskih Crkava (KEK). Za naredne godine bit će prioritet još i proces Ekumenske povelje (Charta oecumenica) zajedno s pripremama za treću europsku ekumensku skupštinu (koja bi se trebala održati 2007.) koje će poduzeti ta dva europska tijela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara