Godišnjica prosvjeda radnika Željezare Sisak

ČLANOVI koordinacije za opstojnost Željezare Sisak, koju čine podružnice Sindikata metalaca Hrvatske i Hrvatskog sindikata metalaca Hrvatske udruge sindikata, danas su obilježili obljetnicu prosvjeda Željezarinih radnika na sisačkom Novom mostu, najvećeg radničkog prosvjeda u povijesti više od 2000 godina staroga Siska.

Više od tisuću radnika Željezare Sisak prošle je godine na današnji dan, zbog neisplaćenih plaća koje im je obećala Vlada, zajedno s cijelim sisačkim Gradskim poglavarstvom, s tvorničkog ulaza u 12 sati krenulo u središte Siska. Nakon sukoba s policijom na prilazu Novom mostu iz Rimske ulice, u kojemu je ozlijeđeno više radnika, prosvjednici su zauzeli Novi most i na njemu, okruženi s više stotina policijskih specijalaca, prosvjedovali do idućeg dana, petka, 22. studenoga, do 13,50 sati. Radnicima su tada na mostu po olujnom nevremenu podijeljene zarađene plaće, podsjetili su voditelji koordinacije i glavni povjerenici Željezarinih sindikalnih podružnica Ivica Kenda i Mato Somić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Okupili smo se da bismo se podsjetili što se u Sisku dogodilo prije godinu dana, kako nam se nešto takvo nikada više ne bi dogodilo", rekao je na susretu glavni povjerenik Podružnice Sindikata metalaca Hrvatske Mato Somić. Podsjetio je da je radnički prosvjed na Novom mostu uslijedio nakon odlaska ruskog "Turbo Impexa" iz Željezare, koji je radnicima ostao dužan zarađene plaće. "Radnici su se izborili za spas i opstanak Željezare, i to nikada ne smijemo zaboraviti", rekao je Somić. Zahvalio je novinarima koji su korektno i objektivno izvještavali o prošlogodišnjim događajima, kao i građanima Siska na masovnoj potpori.

Sadašnji vlasnik Željezare, ruski "Mechel", po Somićevim i Kendinim riječima, uredno ispunjava sve obveze iz kupoprodajnog ugovora, a plaće za prošli mjesec radnici su dobili prije roka za isplatu. "Mechel" zapošljava svih 1700 radnika kako se i obvezao kupnjom Željezare u stečaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara