Golemi hakerski napad širi se svijetom, evo što se događa

Golemi hakerski napad širi se svijetom, evo što se događa

Foto: Twitter

MASIVNA hakerska kampanja tzv. ransomwareom zahvatila je veliki broj organizacija diljem svijeta.

>> Nezapamćen hakerski napad na engleske bolnice: "U tijeku je pad sustava"

Iako je prvo odjeknula vijest da je pogođena Velika Britanija, odnosno njezin nacionalni zdravstveni sustav NHS, napadi su prijavljeni i u Španjolskoj, Italiji, Kini, Rusiji, Ukrajini, Vijetnamu i Tajvanu, među ostalima, javlja BBC.

Pogođene UK, SAD, Španjolska, Italija, Rusija, Ukrajina, Kina...

Eksperti za cyber-sigurnost drže da su ovi napadi, koji ciljaju privatne tvrtke i javne organizacije, povezani. Svi imaju zajedničku metodu: ransomware nazvan WannaCry ili drugim varijantama tog imena. Istraživač malwarea za antivirusnu tvrtku Avast, Jakub Kroustek, objavio je na Twitteru da je detektirano 36,000 napada te da su najteže pogođene Rusija, Ukrajina i Tajvan.

 

 

Kasnije je javio da se broj napada povećao na zapanjujućih 57,000 te da se agresivno širi.

 

Drugi cyber-ekspert za antivirusnu tvrtku Kaspersky objavio je da su napadi detektirani u čak 74 zemlje svijeta i da broj napada ubrzano raste. 

Britanske bolnice zahvaćene napadom morale su preusmjeriti sve hitne slučajeve i otkazati brojne zakazane preglede. 

U Španjolskoj je napadnuta telekomunikacijska tvrtka Telefonica, ali i energetska tvrtka Iberdrola te plinska tvrtka Gas Natural, kao i španjolske tvrtke drugdje u Europi. Iz Telefonice su priopćili kako njihovi klijenti i usluge nisu zahvaćeni.

U Italiji je jedan student na Twitteru objavio fotografiju na kojoj se jasno vidi kako je zloćudni program zahvatio sva računala u sveučilišnom labosu. 

Što je ransomware?

Ransomware je vrsta malwarea, program koji zamrzava računala u koja se infiltrira i traži od korisnika uplatu određene svote novca u obliku virtualne valute Bitcoin, javlja Daily Mail.

Korisnik obično zarazi svoje računalo ransomwareom preko "crva" (eng. worm) koji instaliraju klikajući na lažni link - bilo u e-mailu ili na lažnoj web-stranici. Bitcoin računi, navodno povezani s ransomwareom, već su se počeli puniti, tvrde stručnjaci.

"Ovo je golemi cyber-napad koji zahvaća organizacije diljem Europe na razini kakvu još nisam vidio", kaže cyber-sigurnosni arhitekt Kevin Beaumont.

Ransomware koji se koristi u napadima nova je varijanta koja se širi vrlo brzo, navodi direktor za prevenciju prijetnji iz sigurnosne tvrtke Check Point.

Ransomware je navodno u opticaj pustila hakerska grupa Shadow Brokers, koja je nedavno ustvrdila da je ukrala hakerske alate od američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara