GONG: Izbori protekli bez većih incidenata

Foto: Tonci Plazibat/Cropix

IZBORNI dan u Hrvatskoj i dalje prolazi mirno, u demokratskoj atmosferi i bez značajnijih incidenata, zaključuje GONG u 18:30 sati na temelju dojava svojih promatrača i neanonimnih građana koji dojavljuju manji broj izbornih nepravilnosti nego na prošlim izborima. Takve dojave odnose se prvenstveno na probleme u vezi s ostvarivanjem prava glasa nacionalnih manjina, ali i na kršenja izborne šutnje, pojedina nepripremljena i neuređena biračka mjesta, te jedan slučaj nemogućnosti ostvarivanja biračkog prava u inozemstvu.

Prilikom glasovanja pripadnika nacionalnih manjina pojavljuju se problemi koji svjedoče o nedovoljnoj educiranosti članova biračkih odbora i samih birača - od uvjeravanja da smiju glasati samo za opću ili manjinsku listu do nedostatka glasačkih listića.

K tome, ponavlja se velik broj dojava pripadnika manjina koji su na biračkom mjestu doživjeli neugodnu situaciju zbog potrebe da javno identificiraju svoju pripadnost. Građani dojavljuju GONG-u da ne razumiju kako funkcionira glasanje manjina, zašto ih se traži na posebnom popisu, zašto se moraju potpisati ako se prebacuju s manjinske u opću izbornu jedinicu, zašto oni koji su na općem popisu ne mogu glasati za manjine, te zašto im je upisana nacionalnost ako to nikad nisu tražili.

GONG je do 18:00 sati obradio 20-ak kritičnih situacija prijavljenih od svojih promatrača raspodijeljenih na oko 450 biračkih mjesta u Republici Hrvatskoj, dok promatrači iz inozemstva nisu dojavili takve situacije.  Istovremeno, građani su GONG-u putem e-maila i telefona prijavili preko 200-tinjak slučajeva izbornih nepravilnosti, a GONG ih je upućivao prema Državnom i ostalim nadležnim izbornim povjerenstvima.

Promatrači GONG-a dojavili su:

Nova Gradiška (BM 5): birački odbor dobio je samo jedan glasački listić za određenu nacionalnu manjinu, a taj je potreban kako bi se nalijepio na glasačku kutiju.
Slavonski Brod BM 13: nedostajali su glasački listići za manjine, ali je pokrenut proces nabavke istih.  
Rijeka (BM Banderevo i Kantrida): nemogućnost pripadnika nacionalnih manjina da glasuju za opću listu jer birački odbor nudi samo listić za nacionalne manjine.
Veliki Pašijan kod Garešnice (BM 5): birački odbor ne upućuje pripadnike nacionalnih manjina na mogućnost izbora izborne jedinice prilikom glasanja.

K tome, građani su dojavili GONG-u povezane nepravilnosti:

- nema biračkih popisa za manjine (Osijek: BM 32, OŠ Dobriša Cesarić)
- pripadnica nacionalne manjine nije upisana na manjinskoj listi (Kastav, BM 3)
- pripadniku nacionalne manjine ponuđeno je kao jedina opcija glasanje za manjinsku listu (Rijeka, Gornji Zamet)
- osobe su upisane na listi pripadnika nacionalnih manjina, a hrvatske su nacionalnosti (Zagreb, Prečko, BM 53; OŠ Trnsko; Botinec – BM 7, OŠ Braće Radić; Rijeka: općina Čavle, Boćarski klub)  
na zapečaćenoj biračkoj kutiji nije bilo zalijepljene liste za nacionalne manjine (Osijek, BM 55, Sjenjak, OŠ Mladost)

Biračka mjesta velikom su većinom otvorena na vrijeme (prema dojavama GONG-ovih promatrača u 97% slučajeva), međutim, promatrači su dojavili i neke nepravilnosti, pri čemu se najviše radi o nedostatno pripremljenim materijalima na biračkom mjestu, nepravilno zapečaćenim biračkim kutijama,  nepomiješanim biračkim listićima, te dojmu birača da se njihov odaziv prati od kandidata na izborima.

Promatrači GONG-a dojavili su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veliki Bastaji kod Đulovca (BM 5) listići nisu pomiješani i okrenuti su tako da se vide brojevi, a malo je mjesto pa postoji mogućnost manipulacije
Petrovsko 3. Izborna jedinica (BM 6) – nisu pravilno pečaćene kutije
Zagreb (Vrapče BM 252): birački odbor šalje birače koji nisu upisani u popis da u matičnom uredu prema mjestu prebivališta podignu plavu potvrdu s kojom mogu glasati
Trilj BM 6, Imotski  BM1, Zagreb BM 55 i 85, Osijek BM 85: nisu na vrijeme otvorena biračka mjesta
Dubrovnik (Sustjepan BM 54 i Mokošica BM 40) te Međimurje (Vratišinec BM 3, Sveti Martin na Muri
BM 1, Mursko Središće BM 3): dolazak policije na biračko mjesto bez posebnog razloga.

K tome, građani su dojavili GONG-u povezane nepravilnosti:

Karlovac, BM Škola Banija - dozvoljeno glasanje bez osobne iskaznice uz predočenje braniteljske iskaznice
Zadar, BM Vidikovac – Vet. Stanica; Zagreb, Dubrava, BM 17, OŠ Žuti brijeg – nije osigurana tajnost glasanja i nema paravana
Dubojevica, Općina Draž, BM 4 – u biračkom odboru sjedi osoba koja nije na popisu za taj birački odbor tvrdeći da ona predstavlja prošireni birački odbor
Zagreb, Jurkovićeva, zatim Rugvica BM 3 - popise birača zaokružuju olovkom
Bjelovar, BM 3, Visoka tehnička škola - birač je došao na biračko mjesto na kojem je već bio zaokružen kao da glasao, GIP je riješio taj slučaj (imenjaci i prezimenjaci)
Zagreb, Sopot, BM 56, OŠ Viktor Kovačić - listići nisu raspoređeni lepezasto i promiješani, već ih članovi biračkog odbora dijele po redu
Stari Mikanovci, BM 1 - ispred biračkog mjesta na stepeništu stoji pripadnik HDZ-a i evidentira tko je glasao
Ilok, BM 2 - 10 m od biračkog mjesta sjede 4 muškarca i bilježe tko je izašao na izbore, poslije će zvati ljude i govoriti im da izađu.
Slavonski Brod – dojava da članovi HSP-a idu po gradu, dolaze po kućama, podsjećaju na glasanje i nadziru tko je glasao
Krapinske Toplice (Čret 30, Vatrogasni dom), Karlovac (BM 7, OŠ Grabrik), Zaprešić (6, Srednja škola Ban J. Jelačić) Zagreb, I. izb. Jedinica (BM 59) - ne poštuje se do kraja tajnost glasanja jer paravani nisu okrenuti na način da se zakloni birače od biračkog odbora
Đurmanec BM 4 (Ravninsko) - Birač nije na popisu birača a umjesto njega zaokružili njegovog oca (koji nije izašao glasati) i nisu na kraju nikome dali glasački listić.
Tovarnik BM 3: jedan član biračkog odbora prepisuje podatke birača s osobne iskaznice (na upozorenje naše promatračice, prestao je pisati)
Muenchen, Njemačka: birač nije mogao ostvariti biračko pravo već drugi put jer ga nisu registrirali iako se osobno došao registrirati
Velika Gorica (BM Vrtić u ulici Slavka Kolara) - osoba je na popisu birača makar je već 15 godina u Kanadi pod vjenčanim prezimenom
Zagreb, Keršovanijev trg 2 – dvije osobe na popisu birača premda su 15 godina izvan HR

Izborna šutnja se krši

Kršenja izborne šutnje odvija se i dalje manjim intenzitetom po cijeloj Hrvatskoj, a uključuje lijepljenje plakata, slanje SMS poruka, telefonske pozive i postavljanje letaka na vjetrobranskim staklima automobila: najviše sms poruka s agitiranjem za velike i male stranke i koalicije te manjinske kandidate (Split, Zagreb, Osijek, Rijeka, Zadar, Karlovac, Crikvenica, Vukovar), brojne dojave ubacivanja letaka u poštanske sandučiće, dojave telefonskih poziva kojima se podsjeća da su danas izbori (Osijek, Rijeka, Zagreb, Sesvete),  lijepljenje plakata (Krk).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara