GONG: Krši se izborna šutnja, u Županji svećenik na misi agitirao za stranke

Ilustracija: Arhiva

GONG je do danas u 19,30 sati zaprimio 30-ak dojava građana o različitim oblicima kršenja izborne šutnje.

Dojave o kršenju izborne šutnje GONG-u su stigle uglavnom iz Zagreba i istočnih dijelova Hrvatske te iz BiH. Kažu kako je prisutno agitiranje protiv određenih stranaka i kandidata, "a u usporedbi s prethodnim praksama kršenja izborne šutnje, današnja iskustva pokazuju manji intenzitet". Ističu kako su šutnju podjednako kršile i veće i manje stranke te su to radile na različite načine.

"Predstavnik Katoličke crkve agitirao na misi"

Šutnja se kršila podjelom poklona s vizualnim identitetom stranke, lijepljenjem plakata (na gradskom info centru, na ogradi privatne kuće), dijeljenjem letaka, pa čak i ispred jednog biračkog mjesta u inozemstvu, pojavljivanje letaka u poštanskim sandučičima i na vjetrobranskim staklima automobila, SMS porukama s uputama za glasovanje, Facebook aktivnostima s uputama o glasovanju, telefonskim agitiranjem preko govornog aparata koji sugerira glasovanje za određenu političku stranku, anonimnim agitiranjem lecima protiv određene stranke ili kandidata.

"Dojavljeno je i agitiranje predstavnika Katoličke crkve tijekom mise u Županji", pišu iz GONG-a te podsjećaju sve sudionike izbora, stranke i kandidate, da je do nedjelje u 19 sati obavezno poštivanje izborne šutnje. Iz GONG-a ističu kako je prvi izbori dan na biralištima u inozemstvu prošao mirno uz slab odaziv birača.

Kažu i da, što se tiče društvenih mreža, "objave novih sadržaja trećih osoba koje nisu sudionici izbora ne smatraju se kršenjem izborne šutnje".

Kako bi doprinio povećanju transparentnosti izbornog procesa, ali i povećanju sigurnosti i informiranosti aktera tog procesa, GONG još jednom podsjeća:

1. Svi poslodavci dužni su svojim zaposlenicima koji žele iskoristiti svoje biračko pravo osigurati slobodno vrijeme za glasovanje.

   
2. Starije, nemoćne i bolesna osobe, te trudnice i osobe s posebnim potrebama, mogu od biračkog odbora zatražiti dolazak članova biračkog odbora do njihove lokacije.

3. Lokaciju određenog  biračkog mjesta, građani mogu provjeriti na internetskoj stranici Ministarstva uprave: http://195.29.186.154/sduzu92b/mbr1.php


4. Do 19 sati obavezno poštivanje izborne šutnje,  te stoga apeliramo na sve političke stranke i kandidate da se suzdržavaju od bilo kakvih promotivnih aktivnosti.


Na kraju, za sva pitanja i informacije o izbornom procesu nadležno je Državno izborno povjerenstvo, dostupno na telefonima (01) 4569 712 ili (01) 4569 713, e-mailu dip@izbori.hr te putem internetske stranice www.izbori.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara