GONG: Referendum za Europsku uniju diskriminira hrvatske građane

Foto: Davor Pongračić (Cropix)

"AKO SE ne poprave nedorečenosti i manjkavosti zakonskog okvira za provedbu referenduma, GONG upozorava da će brojni hrvatski građani ostat će uskraćeni za pravo glasa na referendumu", stoji u današnjem priopćenju GONG-a u kojem se naglašava kako prema uputama i odgovorima Ministarstva uprave, građani u Hrvatskoj neće moći glasati izvan mjesta prebivališta, dok će građani s prebivalištem u Hrvatskoj moći glasati ako idu na put u inozemstvo ako se prethodno registriraju.

Nejasan i nelogičan stav Ministarstva uprave

Podsjetimo kako je GONG jučer zatražio da se referendumsko izjašnjavanje građana o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji odgodi barem do veljače. Razlozi za odgodu su, kažu iz GONG-a, neinformiranost građana i cijeli niz zakonskih rupa koje treba urediti kako regularnost referenduma ne bi došla u pitanje.
 
"Nejasan je i pravno nelogičan stav Ministarstva uprave da se u jednoj situaciji rješenja iz Zakona o popisima birača ne primjenjuju za referendum (jer ih Zakon o referendumu ne predviđa), a u drugoj situaciji se rješenja iz Zakona o popisima birača ipak primjenjuju (iako ih također Zakon o referendumu ne predviđa)", navodi se u priopćenju GONG-a u kojem se naglašava da ovakva tumačenja propisa diskriminiraju hrvatske građane i neopravdano im uskraćuju pravo glasa na referendumu.

Hitno izmjeniti zakonski okvir

Prema GONG-u odgovornost za takvu situaciju ne snose samo institucije koje daju takva mišljenja u ovom slučaju Ministarstvo uprave, već i Hrvatski sabor koji treba hitno izmijeniti zakonski okvir za provedbu referenduma kako bi omogućio građanima ostvarivanje u Ustavu utemeljenog prava glasa. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara