GONG-ovi podaci: Mesić pobjeđuje u prvom krugu

GONG-ovi podaci: Mesić pobjeđuje u prvom krugu

PREMA neslužbenim podacima koje je objavio GONG u 22:30, Stjepan Mesić dobio je 51,66 posto glasova. Drugi je Mikšić s 18,73 posto, a treća je Jadranka Kosor sa 17,70 posto

Podaci su prikupljeni na 89 biračkih mjesta, a na temelju njih procjena odaziva je 53 posto.

U GONG-u a su do podataka došli metodom usporedna prikupljanja i obrade glasova. Po toj metodi glasovi se broje na biračkim mjestima zajedno s državnim tijelima nadležnim za provedbu izbora.

Prikupljeni podaci automatski se obrađuju i projiciraju u izborne rezultate, a u GONG-ov stožer novi rezultati pristižu svake dvije do tri minute.

U obradu podataka uključene su statističke metode za projekciju rezultata, procjenu pogreške, te odabira uzorka biračkih mjesta i drugo.

Rezultati po kandidatima uz pripadajuću pogrešku:

Kandidati
Glasova (%)
Pogreška (%)
Stipe Mesić
51,66
+/-1.88
Boris Mikšić
18,73
   +/-1,02
Jadranka Kosor
17,70
+/-1,10
Đurđa Adlešić
2,70
+/-0,32
Slaven Letica
2,62
+/-0,19
Ljubo Ćesić-Rojs
1,83
+/-0,24
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ivić Pašalić
1,58
+/-0,22
Anto Kovačević
0,83
+/-0,12
Ćiro Blažević
0,76
+/-0,07
Miroslav Rajh
0,74
+/-0,07
Doris Košta
0,42
+/-0,05
Mladen Kešer
0,32
+/-0,09
Tomislav Petrak
0,11
+/-0,03

Iz stožera Jadranke Kosor i dalje tvrde kako će njihova kandidatkinja ući u drug krug. Naime, kako je izjavio premijer Sanader, prema njihovim rezultatima Jadranka Kosor nalazi se na drugom mjestu. Sanader je dodao kako je Boris Mikšić, kojeg smatra iznenađenjem, vrlo blizu Jadranki Kosor, no u drugi krug će ipak, prema Sanaderu, kandidatkinja HDZ-a.

Premijer je izjavio i kako je Mikšić veliko iznenađenje ovih izbora zato što je nekonvencionalan i na takav je način vodio kampanju. Na pitanje novinara zašto se distancirao od kampanje, Sanader je odgovorio kako je HDZ želio personalizirati kampanju, i želio je pokazati da Jadranka Kosor nije samo figura kako su mnogi govorili.

Na novinarsku konstataciju da u stožeru HDZ-a vladaju nevjerica i šok, Sanader je rekao kako svi vide da članovi vladajuće stranke slave.

Jadranka Kosor prvu je izjavu za medije dala oko 22:45, pri čemu je ustvrdila da je ostvarila svoj cilj, a to je ulazak u drugi krug.

Kosor je kazala kako joj mnoge stvari u kampanji nisu išle u prilog, te kako će "bitno promijeniti" pristup u drugom izbornom krugu. Kampanja će, tvrdi Kosor, u drugom krugu biti "oštrija" uz izravna sučeljavanja sa Stjepanom Mesićem.

U stožeru Stjepana Mesića polako se okupljaju predsjednici stranaka koje se podržale Mesićevu kandidaturu, ali još uvijek se ne slavi. Predsjednici HSS-a i SDP-a, Zlatko Tomčić i Ivica Račan, izrazili su nadu da će njihov kandidat pobijediti već u prvom krugu.

Nešto prije 21h u svoj Izborni stožer stigao je i predsjednik Mesić, koji je za HTV samo kratko izjavio: "Mogu samo reći da vodim." Njegova glasnogovornica Marijana Petir dodala je kako Mesić do ponoći više ništa neće komentirati kako ne bi prekršio izbornu šutnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara