Google i službeno odlazi iz Kine

Google i službeno odlazi iz Kine

Tekst: J.D.
Foto: AFP


GOOGLE je danas najavio kako je prestao cenzurirati rezultate pretrage u Kini, dva mjeseca nakon što je počela veliki sukob s kineskim vlastima oko strogih pravila korištenja interneta u toj zemlji.

"Danas smo odlučili prestati cenzurirati rezultate naših usluga - Google Searcha, Google Newsa i Google Imagesa – na Google.cn. Korisnici usluge bit će preusmjereni na Google.com.hk, na kojemu nudimo necenzurirane rezultate na pojednostavljenom kineskom, posebno dizajnirane za kineske korisnike, koji se prenose preko naših servera u Hong Kongu", napisao je na Googleovom službenom blogu njihov glavni pravnik David Drummond.

Google zna da ih kineska vlada lako može blokirati

Serveri u Hong Kongu već su osjetili lagano preopterećenje, a Google najavljuje da bi sljedećih nekoliko dana pretraga mogla biti usporena. Google želi da "što više ljudi na svijetu ima pristup našim službama, što uključuje i korisnike iz Kine, ali kineska vlada je tijekom naših razgovora čvrsto ostala pri stavu da je samocenzura preduvjet oko kojega nema pregovora", napisao je Drummond.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Google se nada da će kineska vlada poštovati njihovu odluku, ali navode i da su sasvim svjesni kako vlada u svakom trenutku može blokirati pristup serveru u Hong Kongu. Stoga će se pomno pratiti dolazi li do blokade, a opća je nada da će ovaj potez "smisleno pružiti pristup informacijama u Kini".

Googleova kineska avantura

Otkad je 2006. ušao na kinesko tržište, Google je kritiziran zbog podilaženja strogim pravilima cenzure na kineskom internetu u zamjenu za pristup potencijalno najvećem tržištu. Google se nadao da će zauzeti značajan dio tržišta, ali Baidu, kineski pretraživač, i dalje drži 77 posto pretraga, dok Google sudjeluje s 13 posto.

U siječnju ove godine je Google pokrenuo lavinu, kad je najavio da je zajedno s 20 drugih tvrtki bio žrtva sofisticiranog hakerskog napada, za koji je posredno optužio kinesku vladu. Zbog toga je Google prestao filtrirati rezultate pretrage u skladu s pravilima cenzure u Kini, i jedan dan je prikazivao zabranjene rezultate pretrage, kao što su podaci o masakru kineskih studenata na trgu Tiananmen.

No, već je sljedeći dan prestao prikazivati te rezultate i ušao je u proces pregovora s kineskom vladom, što je na trenutke dovodilo i do diplomatskih trzavica između američke i kineske vlade. Ovaj potez je bio očekivan, jer nije postojala velika mogućnost da će kineska vlada odustati od svog čvrstog stava o samocenzuri. 

"Na kraju, željeli bismo jasno istaknuti da su sve ove odluke bile donesene u SAD-u, te da nijedan od naših kineskih zaposlenika treba, niti može snositi odgovornost za njih. Unatoč nesigurnosti i problemima s kojima su se suočili otkad smo u siječnju donijeli odluku, naši zaposlenici u Kini su se nastavili koncentrirati na pružanje usluga našim korisnicima u Kini. Iznimno smo ponosni na njih", zaključio je Drummond u svom upisu na blogu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara