Google Wave sada dostupan svima

Tekst: J.D.
Screenshot: YouTube


GOOGLE je otvorio svoju godišnju konferenciju Google I/O otvorivši svoju aplikaciju Wave za sve sadašnje i buduće korisnike, te prikazavši neke novitete, kao što je Chrome Web Store.

Wave, aplikacija koju je Google predstavio na prošlogodišnjoj konferenciji, i koja je bila u beta fazi od rujna, sada je otvorena za javnost. Svi korisnici drugih Googleovih servisa sad će ju moći koristiti, rekao je Lars Rasmussen, menadžer Googleovog razvojnog odjela.


Revolucija interneta

Rasmussen je priznao da su u ranoj fazi ljudi dobili dojam da Wave nije spreman za široku upotrebu, ali je rekao da je "sada vrijeme za povratak". Google je posvetio mnogo vremena razvijajući elemente potrebne za kvalitetno korištenje, kao što su  obavijesti o emailu, navigacija dijelovima servisa, kao i upute za nove korisnike.

Za one koji nisu imali sreće dobiti pozivnice za betu, Wave je internet platforma koja povezuje chat, email i dijeljenje dokumenata. Da bi ga promovirao, Google će glavni protokol platforme izdati kao otvoreni kod.

Wave je aplikacija koja na izvjestan način replicira mogućnosti dijeljenja i uređivanja dokumenata Google Docsa, i email i chat funkcije Gmaila, ali svi se slažu da se radi o sasvim novom iskustvu, koje bi trebalo potpuno promijeniti način komuniciranja na internetu. Wave je najavljen kao brži, efikasniji i modernim vremenima prilagođeniji oblik komunikacije.

Nova trgovina aplikacijama

Sundar Pichai, potpredsjednik zadužen za menadžment proizvoda, također je nakratko pokazao Chrome Web Store, svoju novu trgovinu aplikacijama namijenjenu internetu.   Kad se pokrene, Web Store će se otvarati kao poseban tab unutar preglednika Chrome. Pichai je pokazao nekoliko aplikacija koje se mogu naći na Web Storeu, a tehnološki blogovi su ih pohvalili kao puno bolje od Appleovih.

Google do kraja godine namjerava izdati netbook koji bi se pokretao na operativnom sustavu Chrome, a očekuje se da će se taj operativni sustav barem po pitanju prestiža natjecati s Appleovim sustavom razvijenim za iPad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara