Googleov Android Market zaražen štetnim aplikacijama koje služe za varanje korisnika

Foto: AFP

GOOGLE je bio primoran maknuti 22 aplikacije sa svog Android Marketa nakon što je otkriveno da ove sadrže lažne software koji služe za financijsku prevaru.

Aplikacije su se predstavljale kao popularni programi ili igrice poput Angry Birdsa, ali su zapravo služile za takozvanu "RuFraud" prevaru. Stvar funkcionira jednostavno - korisnici bi mislili da skidaju aplikaciju, a zapravo su "davali dozvolu" za slanje SMS poruke koja košta oko tri funte.

Američka tvrtka za mobilnu sigurnost Lookout smatra kako ovaj pokušaj prevare dolazi iz Rusije, a čak i nakon što je Google izbrisao 22 sporne aplikacije firma je pronašla još pet aplikacija koje su uzrokovale iste probleme. Kazali su kako je dosad najmanje 14.000 ljudi skinulo aplikacije zaražene RuFraudom.

Google je već duže vrijeme predmetom kritika jer aplikacije ponuđene na Android Marketu praktično ne podliježu nikakvoj kontroli i provjeri. Za razliku od Googlea, Microsoft i Apple svaku ponuđenu aplikaciju podvrgavaju rigoroznim provjerama. Mnogi kupci sve češće aplikacije za Android kupuju u trgovinama koje kreiraju tvrtke s boljim sustavom provjere, poput Amazona.

"Fleksibilnost Android Marketa je sjajna, ali s tim dolazi i potencijalna prijetnja sigurnosti. Problem je što bi ta prijetnja s vremenom mogla postajati sve veća, kako će rasti popularnost Androida", kazao je David Emm iz firme Kaspersky.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara