Gorska služba iz najdublje jame u Hrvatskoj spasila teško ozljeđenog Belgijanca

HRVATSKA gorska služba spašavanja (HGSS) u nedjelju je uspješno provela tri operacije spašavanja; jednu na Velebitu gdje je teško stradao belgijski speleolog, drugu na Sljemenu gdje je spašen 21-godišnjak, te posljednju kod mjesta Trsteno na dubrovačkom području gdje je spašen 21-godišnji Poljak.

Kako je priopćila HGSS, najdramatičnija potraga odigrala se na Velebitu u blizini Lukine jame, na sjevernim vrhuncima planine, gdje je planinarila belgijska speleološka ekspedicija.

Tijekom dana objavljene su netočne informacije da je u Lukinoj jami br. 205, inače najdubljoj u Hrvatskoj i jednoj od najdubljih u svijetu, došlo do nesreće u kojoj je stradalo nekoliko belgijskih speleologa, od kojih su neki i poginuli.

Međutim, HGSS je potvrdila da se nesreća doista dogodila te da je u njoj teško ozlijeđen samo jedan belgijski speleolog (teške ozljede kralježnice i drugi još neutvrđeni prijelomi). Nedugo nakon dojave oko 13 sati na mjesto nesreće se uputila ekipa spašavatelja iz Zagreba koja se također nalazila u blizini zbog istraživanja jame.

Nekoliko minuta nakon toga pozvana je spasilačka ekipa iz Splita koja je helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) prebačena nedaleko mjesta događaja. Budući da je do nesreće došlo na nepristupačnom terenu, te je akcija spašavanja iziskivala dodatan broj ljudi, na mjesto nesreće su se uputile i ekipe iz Gospića, Zadra i Rijeke.

Nakon višesatne akcije spašavanja Belgijanac je spašen, a nužnu medicinsku pomoć pružio mu je dr. Igor Žuljan koji je doletio helikopterom iz Splita. Nesretni je speleolog nakon toga helikopterom odvezen u splitsku Kliničku bolnicu u koju je stigao večeras oko 20 sati.

Iako je akcija spašavanja Belgijanca završena, još uvijek traje postupak izvlačenja oko 40-ak pripdnika HGSS-a koji su sudjelovali u izvlačenju stradalog speleologa.

Inače, Lukina jama sve više postaje svjetski atraktivno područje za speleologe koji iz godine u godinu sa raznih strana svijeta dolaze uživati u podzemnim čarima najdublje hrvatske prirodne jame.

Uspješno spašeni i 21-godišnji Poljak i 21-godišnji Zagrepčanin

Tekst se nastavlja ispod oglasa

21-godišnji Tadeusz Rafael Kiljan, državljanin Poljske, spašen je u noći sa subote na nedjelju nešto prije 1 sat nakon svega sat i pol potrage u kojoj su sudjelovali pripadnici GSS-a iz Dubrovnika.

Dojava o nestanku mladog Poljaka zaprimljena je u subotu kasno navečer oko 22.30 sati kada su njegovi prijatelji prijavili nestanak mladića koji se izgubio u brdima iznad mjesta Trsteno na dubrovačkom području.

Potraga za 21-godišnjakom započela je oko 23.15, a već oko 00.55 sati mladi je Poljak pronađen na teško prohodnom terenu na brdu između sela Kliševo i Mrčevo.

Poljak je na planinarenje krenuo bez ikakve opreme za brdske uvjete, a bio je odjeven samo u kratke hlačice i majicu bez rukava. Kod sebe nije imao hrane ni vode, niti se prethodno pomoću karte upoznao sa terenom na kojem je planinario.

Nakon što se izgubio zapeo je na predjelu brda obraslom gustim raslinjem, te je bespomoćno čekao pomoć koja je na njegovu sreću na vrijeme stigla.

Posljednja u nizu akcija spašavanja zbila se na zagrebačkom Sljemenu gdje su pripadnici GSS-a u ranim poslijepodnevnim satima krenuli u potragu za nestalim 21-godišnjim H.R. koji je na zagrebačku goru krenuo još u subotu navečer kada je otišao od kuće.

Prema podacima GSS-a, mladić je oko 17 sati pronađen u Sljemenskoj šumi, te se nalazio u dubokoj komi. Ubrzo po pronalasku prevezen je u jednu od zagrebačkih bolnica. Pretpostavlja se da je u komu zapao zbog trovanja lijekovima.

I.K.
Foto: HGSS

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara